Futuristische waterstofboot verkent dinsdag de Waddenzee

De Energy Observer voer op 5 april binnen in Amsterdam. Ondertussen is de catamaran voorzien van twee 12 meter hoge windvleugels. FOTO EPA

De Energy Observer voer op 5 april binnen in Amsterdam. Ondertussen is de catamaran voorzien van twee 12 meter hoge windvleugels. FOTO EPA

De Franse waterstofcatamaran Energy Observer maakt dinsdag een korte toer over de Waddenzee. De bemanning wil er filmen bij laag water.

De Energy Observer is een spiegelende catamaran van 30 meter lang en 12 meter breed die volledig vaart op hernieuwbare energie. Aan boord is een installatie die door middel van elektrolyse waterstof aanmaakt. De elektriciteit die daarvoor nodig is wordt gegenereerd met zonnepanelen en twee windturbines. Daardoor komen er geen schadelijke stoffen zoals CO2 vrij.

Het schip is sinds 2017 bezig aan een wereldtournee die zes jaar moet duren. Eerder deze maand lag het twee weken in Amsterdam. Daar namen Rick Timmerman en Gerwin Klomp van het Programma naar een Rijke Waddenzee een kijkje aan boord en interesseerden ze de bemanning voor dit Werelderfgoed, dat mooi op de route ligt van Amsterdam naar de volgende halte Hamburg. 

Dronebeelden voor Franse documentaire

De Fransen lagen maandagavond voor anker nabij West-Terschelling en zullen dinsdagochtend het Wad op varen met de catamaran, die een diepgang heeft van ongeveer 2 meter. De bemanning is van plan te filmen bij laag water. Daarvoor mag, na afspraken met de provincie, onder voorwaarden ook een drone worden gebruikt. De beelden zijn bedoeld voor een documentaire op de Franse televisie.

Rick Timmerman, die als opstapper en gids meevaart, verheugt zich op de opnames: ,,Kan het mooier? In één shot ons mooie werelderfgoed en dit icoon van duurzame mobiliteit.’’ Als projectleider van de het Programma naar een Rijke Waddenzee studeert hij met Gerwin Klomp op duurzame oplossingen voor de bereikbaarheid van het Waddengebied en de Waddeneilanden. De missie van de Energy Observer sluit daar bij aan: aandacht vragen voor meer duurzame mobiliteit op het water.