RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Pretparken zoeken alternatieven voor plastic: 'Kartonnen rietjes worden nat en slap'

Wat zijn de beste alternatieven voor plastic rietjes? Beeld © iStock

De kans is groot dat je bij je volgende bezoek aan een pretpark of dierentuin niet meer door een plastic rietje drinkt. Het Europees Parlement heeft besloten dat plastic wegwerpartikelen in 2021 verleden tijd moeten zijn, dus zijn veel parken en dierentuinen nu alvast begonnen met het in de ban doen van plastic rietjes.

Plastic rietjes maken vaak plaats voor kartonnen rietjes, zoals in Walibi en in Burgers’ Zoo is gebeurd. Artis heeft gekozen voor rietjes van zogenoemd PLA-materiaal, dat onder meer bestaat uit maiszetmeel. Bij attractiepark Slagharen drinken bezoekers door herbruikbare gekleurde rietjes. Ook in Disneyland Paris zijn plastic rietjes vanaf komende donderdag uit den boze, en worden er alleen nog maar biologisch afbreekbare exemplaren gebruikt.

Akkoord
Lees meer:
Akkoord over vermindering plastic: 'Hoort niet in ons milieu'

Maar hoe bevallen de alternatieven? Burgers’ Zoo is eind vorig jaar overgestapt op milieuvriendelijke kartonnen rietjes omdat ze 'willen bijdragen aan het verminderen van plastic'. Toch is niet iedereen even enthousiast. "De kartonnen rietjes zijn niet helemaal naar wens, omdat ze nat worden en slap. Dat is niet optimaal voor de bezoeker. Daarom zijn we naar alternatieven aan het kijken, misschien stappen we over op rietjes van maiszetmeel", zegt Sandra Brandts van Burgers’ Zoo.

Geheel plasticvrij

In Walibi, waar sinds 6 april geen plastic rietjes en roerstaafjes worden gebruikt, hebben ze dezelfde ervaring met kartonnen rietjes. Ook daar wordt weer gekeken naar een ander biologisch en afbreekbaar alternatief, PLA. "Wij vinden het belangrijk om verantwoord om te gaan met alle wegwerpartikelen en dit aanzienlijk te verminderen. Walibi Holland heeft de ambitie om per 2020 geheel plasticvrij te zijn", zegt Marco Wensveen van Walibi.

Focussen op flessen en bekers 

Het besluit van veel pretparken, dierentuinen en festivals volgt op het besluit van vorige maand in het Europees Parlement, waar werd bepaald dat vanaf 2021 rietjes, wattenstaafjes, plastic bestek en andere wegwerpartikelen verleden tijd moeten zijn. Toch snapt Harmen Spek, van de Plastic Soup Foundation, niet waarom er wordt gekozen voor juist deze kleine plasticbron. "Alle kleine beetjes hebben zin, maar kunnen de parken kunnen zich beter richten op grotere plasticbronnen als flesjes en bekers", zegt Spek tegen EditieNL.

Volgens Spek worden rietjes bovendien vaak vervangen door PLA-materiaal, omdat karton of papier zacht wordt en als niet prettig wordt ervaren. Maar veel soorten PLA zijn volgens Spek helemaal niet afbreekbaar.

Aangespoelde
Lees ook:
Aangespoelde schildpad bevrijd van plastic zak in keel

Helemaal geen rietjes!

Wat is dan wel een goed alternatief volgens Spek? "Helemaal geen rietjes. Die heb je niet nodig." En herbruikbare bekers in parken en op festivals. "Zo heb je minder afval en slechts een bepaalde hoeveelheid plastic nodig dat wordt hergebruikt en niet weggegooid. Laat bezoekers er beetje geld voor betalen zodat ze de bekers ook echt hergebruiken", aldus Spek.

De Efteling en Toverland hebben nog geen biologische alternatieven gevonden.  Een rietje gemaakt van cassavewortel wordt op dit moment door Toverland bekeken. In de Efteling staat een vervanging van plastic rietjes 'niet op de planning'. "Wel verkennen we op dit moment andere afvalstromen", zegt een woordvoerder.

Bekijk hier de video:

02:35