Croissants of paaseitjes over met Pasen? Dit doe je met de restjes
Koken & etenTijdens Pasen is er bij veel mensen thuis een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Daar blijft vaak veel van over. Met deze tips zorg je dat je niks hoeft weg te gooien.
Paaseitjes, paasbroden en schalen vol gourmetvlees, mogelijk zit ook jij ermee opgescheept na de paasdagen. Het is zonde om weg te gooien, maar misschien weet je niet wat je er mee moet of kunt doen. Daisy Scholte van het kookboek Lekker koken met restjes en het Voedingscentrum geven tips, zodat je niks meer hoeft weg te gooien dit jaar.
Paaseitjes zijn niet alleen voor Pasen
,,Mensen kopen altijd heel veel paaseitjes waar veel van overblijft. Paaseitjes zijn heel leuk om te verwerken in een gerecht”, vertelt Daisy Scholte. ,,Je kunt er bijvoorbeeld warme choco van maken door twee of drie eitjes in warme melk te doen, zo kun je ook nog variëren met smaakjes. Je kan ook een eitje in een cupcake doen of oprollen in een croissantje en die in de oven stoppen.”
Oud brood
Bij het paasontbijt, de brunch of lunch staat er vrijwel altijd brood op tafel. Met zowel een paasbrood als normaal brood kun je nog veel doen, ook al is het al oud geworden. Op de site van het Voedingscentrum staan recepten die zich perfect lenen om oud brood toch nog te gebruiken. Zo kun je een Italiaanse broodsoep maken, of een broodbakje met eierragout. Scholte laat ook nog weten dat je voor een broodpudding kan gaan, hierin kun je naast normaal brood ook het overgebleven paasbrood verwerken.
Vlees
Scholtes tip voor overgebleven vlees is om het niet weg te gooien maar op te bakken. ,,Vlees is een stuk langer te bewaren als het gaar is. Je kunt er de dag erna een heel lekker nasigerecht van maken. Dan kun je het vlees klein snijden, eventuele groenten toevoegen en dan hoef je alleen rijst en nasikruiden toe te voegen.”
Bereid je voor
Bij de voorbereiding kun je op enkele dingen letten, zodat je minder eten hoeft weg te gooien of te hergebruiken, zegt Scholte. ,,Het is leuk om veel eten op tafel te zetten, maar dit is lang niet altijd nodig. Bij het ontbijt hoef je niet álle broodjes al af te bakken. Dan blijven er gebakken broodjes over, en die worden dan oud. Bak wat nodig is, en eventueel kun je later nog broodjes bij bakken. Hetzelfde geldt voor het vlees: pak niet alles in een keer uit. Vlees dat niet uit de koelkast is geweest kun je nog zeker twee dagen in de koelkast bewaren. En dit is een leuk weetje: voor elk uur dat melk buiten de koelkast staat, is het een dag minder houdbaar. Schenk dus de glazen in, maar zet het pak dan terug in de koelkast.”
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 15 april 2019. Met dit recept kun je van oud brood iets heerlijks maken:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
-
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
-
Quiz
Zoveel calorieën krijg je binnen bij je paasontbijtje
Paasstol, gevulde eieren en ragout-pasteitjes. Veel tafels staan komend weekend weer vol met lekkere hapjes. Ongemerkt vliegen de kilo's eraan tijdens de paasdagen. Tijd om de lekkernijen eens onder de loep te nemen. Want hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in één paaseitje? -
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’