@73 Ja, precies. Het met anderen willen bemoeien. Dat is het probleem. Lekker iedereen z'n ding laten doen, moet het uitgangspunt zijn. ...
Sywert zegt geen advocaat te kunnen vinden voor zijn rechtszaak maar heeft wel een advocaat bij zich tijdens het interview met FD?!...
@70 Trouwens, wij nemen geen aanstoot aan woke deugers, zij nemen aanstoot aan ons, toen wij niet gevaccineerd wilden worden en geen mondkapjes ...
Prima idee word tijd dat Nederland het met UK op een akkoordje gooit en kijkt of ze er ook gebruik van kan maken!...
Tuurlijk zo onschuldig als een pasgeboren baby!Ja Ja...
@71 Dat denk ik ook. Het zijn dezelfde mensen....
@70 Ja, bij die gelovigen zaten ook veel zogenaamde deugers, ze zaten meestal voorin de kerk, slijmen bij de dominee, en konden mensen met een a...
Rutte is aan het opscheppen....
@69 Nietzsche heeft veel geschreven over deugers. Misschien vind je het leuk om eens wat van hem te lezen. Een en al woede en verontwaardiging o...
Socrates was een zeer intelligent mens, dat kan ik van de deugende wokesukkeltjes niet zeggen.Het probleem is eerder dat slimme intelligente m...
Dit is iets, vooral in een land als Nederland waar de burger eindelijk wél eens iets zelf aan kan doen.
Neem je eigen voedselvoorziening (deels) in de hand, leg die moestuin aan, koop die kas.
Met een moestuin-bak heb je weinig tot geen gezeik met onkruid, elke dag even 5 minuutjes met je plantjes bezig (voedsel voor de geest) en na een tijdje lekker eten van je eigen groenten, paprikas's uien etc. Wie weet heeft die buurman verderop nog wel wat te ruilen?! Nog goed voor het sociale gedoe ook.....
Vlees haal je lokaal direct bij de boer vandaan, liefst een waarvan je weet dat die goed met de dieren omspringt.
Als zeg 60-70 procent van de Nederlanders haar of zijn eigen tuin of balkon zou gebruiken om eigen voedsel te kweken komt er zelfs landbouwgrond vrij die voor andere zaken gebruikt kunnen worden.
De strijd tussen agrarische fabrieken en mileu is triest.
De overheid werkte zelf de expansie van boeren in de hand en gaat ze nu als ongewenst bestempelen.
@1 U hebt een te simpel idee van de landbouw. De meeste landbouwgrond wordt gebruikt om vee te voeden, hoe kan de grond dan 'vrij komen'? Of stopt u met vlees eten, stopt u met eieren eten, stopt u met brood eten, stopt u met drinken van alcohol etcetera?
@3 bwah, als iedereen zijn tuintje en/of balkon gebruikt voor wat groente en fruit moet dat toch elders wat vrije ruimte opleveren. En als je gifvrij tuiniert scheelt het weer wat in milieuschade.
Goed stuk trouwens, ik sta helemaal achter deze ontwikkeling: gebruik het beste van beide werelden.
@4 Wat ruimte, maar niet veel, gras en maïs zijn de grootste akkerbouwgewassen. Rij eens door Nederland, hoe veel ijsbergsla, bloemkool, prei e.d. ziet u? Vrijwel niets en vaak ook nog geconcentreerd op de geschikste gronden.
Thuis hebben we tientallen jaren ervaring met een moestuin. We zijn er mee gestopt. Het is te bewerkelijk, bijvoorbeeld de wintervoorraad klaar maken voor wekken en vriezen. Bepaalde groenten, zoals kolen en prei zijn moeilijk te verbouwen, te veel insectenvraat. De landbouw kan dat veel beter en efficiënter.
@3 : Ik bied geen oplossing voor alle landbouw, dat kan ook helemaal niet.
Er is nu nog geen 5%(?) van de bevolking die de eigen tuin of balkon gebruikt voor eigen voedsel.
Als dat naar 60-70% gaat sla je wel degelijk een slag; het helpt niet alle monoculturen de wereld uit maar zorgt er wel voor dat jij, je familie en evt, een paar buren/bekenden lekker vers te eten hebben.
Qua vlees; een eerste stap is om een dag per week minder dan gewend vlees te eten en het vlees niet meer uit de supermarkt te halen maar bijv. direct bij de boer lokaal in te kopen.
Een 2e in ieder geval beter dan het nu is oplossing is (gezamenlijk) een kalfje (of een varken) kopen en deze bij een boer te laten totdat het groot genoeg is om te worden geslacht; op die manier neem je niet meer dan je nodig hebt én heb je invloed op de leefomstandigheden van het dier én weet je wat er mee gebeurt als het ziek is.
En, waarom zouden we er niet naar toe gaan dat mensen weer eigen kippen en evt. een schaap of indien mogelijk zelfs een koe houden?
Wederom, als 60-60% van de mensen dit zou doen zou je je eieren bij de buurman kunnen halen bijvoorbeeld.
Je zult het gehele probleem nooit oplossen maar het kan een stuk beter dan hoe het nu is ingericht en dat door slechts een denkpatroon aan te passen.
@6 Wij hebben ook lange tijd een moestuin gehad, totdat vandalen onze lol wel bekoeld hebben. Niet alles is even makkelijk, maar er zijn genoeg groenten die dat wel zijn. Verder staat er veel in kassen, en dan zie je niet wat er precies staat als je door Nederland rijdt. Ik denk niet dat we met moestuintjes de wereld veranderen, maar, aan de andere kant ... wie weet.
@7 Eigen kippen of andere dieren vragen meer voedsel, meer grond dan die bij boeren. Daar wordt op het scherpst van de snede geproduceerd. Daar kan geen particulier tegen op. Bijvoorbeeld een paard heeft een hectare goede grond nodig om jaarrond voeding te hebben. Ik noem het paard omdat ik daarvan weet hoeveel grond deze nodig heeft. Het geeft wel een indruk hoeveel grond dieren nodig hebben. Ik vermoed dat heel veel mensen dat niet door hebben omdat zij hun (huis)dieren geconcentreerd, gedroogd (kracht)voer geven.
Duurzaamheids organisatie Urgenda heeft berekend alle duurzaamheidsclaims driemaal de hoeveelheid landbouwgrond vragen.
Al binnenkort verwacht die organisatie dat er nog meer van de landbouw wordt gevraagd als landen als Spanje en Portugal minder produceren als gevolg van de opwarming.
Wageningen Universiteit zegt ook dat wereldwijde intensivering nodig is om de wereld te voeden.
@9 : Nogmaals, ik heb het over kleine, lokale, zelfredzame oplossingen, aan huis.
Er word eigen grond gebruikt, geen landbouwgrond.
Mensen kunnen een deel van hun voedselproductie in eigen hand nemen om zo de voedselproductie enigszins te ontlasten.
Hoe het wereldvoedselprobleem dan opgelost dient te worden staat hier los van.
@10 Over dat laatste gaat het artikel in wezen wel, namelijk dat innovatie, zoals genetische modificatie (tovenaar) en biodiversiteit (profeet) hand in hand zullen moeten gaan. Het artikel gaat over grootschalige productie. Wat u noemt is leuk voor een paar enthousiaste hobby tuiniers, maar het zet geen zoden aan de dijk. Ik blijf erbij dat die hobbyisten waarschijnlijk meer energie en grondstoffen per kg product verbruiken dan de grootschalige landbouw. Ik weet dat uit eigen ervaring en ik heb het gezien bij andere hobby tuiniers Bijvoorbeeld 50 kroppen sla die op hetzelfde moment oogstrijp zijn, hahaha. Alleen onze sperziebonen waren in onze ogen superieur (smaak) aan die in de winkel.
@2 , correct. Ze worden gezien als het nieuwe onkruid, omdat ze onrendabeler zijn dan zonnepaneelparken, distributiecentra etc.
Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten
Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.