Zeehonden spoelen aan door storm en hoog water

Door de stormachtige wind en het hoge water zijn zondag en maandag bij de Waddeneilanden veel zeehonden aangespoeld.

Door het hoge water verdwenen veel zandplaten onder de zeespiegel. Jonge zeehonden en hun moeders zochten in groten getale de Waddeneilanden op om een goed heenkomen te zoeken. ,,Door de wind en het hoge water liggen er momenteel overal zeehonden en witte pups op Terschelling. Het betreft voornamelijk jonge grijze zeehonden die nog niet goed zelfstandig kunnen zwemmen. Jaag ze dan ook niet het water in’’, waarschuwde de Terschellinger boswachter Jan Ellens zondag.

,,De pups kunnen zichzelf redden, als ze maar rust krijgen en lekker kunnen rusten en slapen. Blijf daarom op afstand, houd honden uit de buurt en vooral aan de lijn, maak geen harde geluiden en geniet van deze pracht. De zandplaten staan ook merendeel onder water daarom rusten de beestjes aan land.’’

Van Staatsbosbeheer op Vlieland kwamen soortgelijke waarschuwingen en ook zeehondenopvang Pieterburen waarschuwde al om afstand te houden. De opvang heeft zondag een witte pup opgehaald die op een weg in de buurt van Den Helder lag.