Direct naar artikelinhoud
In de schaduw van de minaret

Aan alle moslim-ouders met homo-angst: denk eerst nog eens aan Alan Turing

Aan alle moslim-ouders met homo-angst: denk eerst nog eens aan Alan Turing
Beeld AP

De Britse wiskundige Alan Turing was bijna 42, toen hij in juni 1954 aan cyanidevergiftiging overleed. Groot-Brittannië had een superheld uit de Tweede Wereldoorlog de dood in gejaagd.

Turing kraakte de Duitse code. Zonder kennis daarvan zouden, denken sommigen, de geallieerden er jaren langer over hebben gedaan om de Duitsers te verslaan. Na de oorlog werd hij een van de grondleggers van de computertechniek. Hem wenkte een schitterend vervolg op zijn carrière. Maar Turing was homoseksueel. Na een veroordeling wegens ‘zeer onfatsoenlijk gedrag’ zag hij er geen gat meer in. Vandaar die cyanide.

De kleuters van 1954 zijn nu tegen de zeventig. Ze groeiden op in een tijd die anders was dan de huidige. Onlangs kwam een hedendaagse kleuter van vier in het Londense stadsdeel Hounslow thuis met in zijn tasje een prentenboek over een gezinnetje dat bestaat uit een man en nog een man en een kind. ‘Daddy’s roommate’, heet het, pappie’s partner. Het jochie in Hounslow komt uit een moslimgezin en zijn ouders ontstaken in woede, net als andere moslims.

Indoctrinatie, noemen ze het boek. Hun protest staat los van godsdienst, zeggen ze. Ze vinden het onzinnig om kinderen al zo jong met zaken op te schepen waar ze niets van begrijpen. Als ze tien zijn dan wordt het wat anders, oordelen ze. Maar de BBC vroeg er flink op door en toen hadden dezelfde ouders het ineens wel over ‘zonde’ en het ‘rechte pad’. In andere media klonken soortgelijke geluiden. Een moeder zei dat ze, als ze dat boek 15 jaar geleden aan haar kind zou hebben gegeven, ze het aan de stok had gekregen met maatschappelijk werk.

Homo-angst

Hoe het corpus delicti belandde in de tas van de kleuter is nog niet opgehelderd. Maar de barricades zijn al wel bemand en bakstenen vliegen over en weer. Moslim-homo’s verwijten moslim-ouders dat ze hun homo-angst in godsdienst verpakken. Volgens anderen kun je niet vroeg genoeg kinderen vertrouwd maken met verschillende soorten relaties. Een vader bromt dan weer dat je, als je zo’n boek aan een kleuter geeft, je er beter meteen ook een handleiding bij kan leveren over vuurwapengebruik of drugs.

En zo komt er een nieuwe veldslag in de cultuuroorlog op stoom. Eerder waren de rapen al gaar in Birmingham, waar moslim-ouders honderden kinderen thuis hielden uit protest tegen de lessen ‘relatieschap’ in de geest van ‘Daddy’s roommate’, vanaf volgend jaar wettelijk verplicht. In Birmingham waren ze er alvast mee begonnen maar zijn ze ermee gestopt na de protesten.

In die cultuuroorlog bevuilen de ‘verlichten’ hun inhoudelijke gelijk met hun arrogantie. Als je nou eerst eens zou toegeven hoe de eigen samenleving heeft geworsteld met deze zaken. Vertel als illustratie over Turing, die met het kraken van de code de Duitsers vooral een mokerslag verkocht in de oorlog om de Atlantische Oceaan, waarin ze met duikboten geallieerde konvooien aanvielen.

Turing vocht tegen de nazi’s, die homo’s castreerden of naar concentratiekampen stuurden. Zoveel verschilde het niet van wat hemzelf overkwam. Van de Engelse rechter kreeg hij de keus: of de cel of chemische castratie met het middel DES. Hij koos voor het laatste en kort daarop voor de cyanide. Van DES bleek begin jaren zeventig dat het tumoren kan veroorzaken in de vagina. Turing kreeg in 2009 postuum excuses aangeboden door de toenmalige premier Gordon Brown. En nu zijn we allemaal reuze verlicht en wee de moslims die nog in duisternis dolen.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook: 

Eindelijk eerherstel voor codekraker Alan Turing

De Britse wiskundige Alan Turing werd in 2013 postuum in ere hersteld in verband met zijn veroordeling wegens ontucht in 1952. Turing, wereldvermaard vanwege onder meer zijn baanbrekende werk als grondlegger van de moderne computer, pleegde in 1954 op 41-jarige leeftijd zelfmoord.