Direct naar artikelinhoud
Column

Wagendorp: 'De aanval is geopend, maar Kerst zelf is onverwoestbaar'

De Stelling van de Dag van De Telegraaf in de rubriek 'Watuzegt' luidde gisteren als volgt: 'Kerst letterlijk in ere houden'. Met, ter bepaling van de gedachten, de volgende toevoeging: 'Vreest u dat de discussie over Kerst dezelfde kant op gaat als die over Zwarte Piet?' Van de deelnemers onderschreef 98 procent de stelling en was 87 procent bang dat het inderdaad de kant van Zwarte Piet op gaat, met Kerst, behalve dat die vermoedelijk niet wit wordt.

Een 'legertje' aan chocoladekerstmannen staat klaar in de HEMA.Beeld anp

In EénVandaag zei premier Rutte gisteren dat we in Nederland Kerst vieren en dat we ons niet moeten schamen voor de Nederlandse cultuur. Precies. Het is duidelijk aan welke kant de premier staat, in de War on Christmas.

Ik werd destijds totaal overvallen door de Zwarte Piet-discussie en zoiets gaat me niet nog een keer overkomen. Ik hou van Kerst en desnoods richt ik een verzetsgroep op ter verdediging van dat prachtfeest, ook al gaat het wat ver dat een typisch Hollands fenomeen te noemen.

Wij hadden vroeger thuis altijd een kerstboom met echte kaarsjes, die op Kerstavond werden ontstoken. Mijn vader zat ernaast met een emmer water. Wanneer de kaarsjes waren opgebrand, pakte hij er opgelucht de kinderbijbel van Anne de Vries bij en las hij ons het kerstverhaal voor. Daarna gingen wij naar de kerstnachtdienst om genadeloos hard kerstliedjes te gaan zingen. In die tijd was de witte Kerst nog geen slachtoffer geworden van de opwarming van de aarde, dus na afloop van de dienst gingen wij in prima stemming en sneeuwballen gooiend weer naar huis, vervuld van vreugde om de geboorte van Jezus in de stal te Bethlehem. Was dat niet gebeurd, dan had hij immers ook niet kunnen worden gekruisigd en voor onze zonden kunnen sterven, wat fataal was geweest.

Zulke herinneringen koester je.

Wij gingen naar de kerstnachtdienst om genadeloos hard kerstliedjes te zingen

Een paar weken was er discussie over de NPO, waar ze het woord 'Kerst' niet meer zouden durven gebruiken. Tot overmaat van ramp doopte Albert Heijn de kerststol om tot 'feeststol'. De aanval was geopend. Althans, dat zei Thierry Baudet, de grootste intellectueel van het land, tevens lijsttrekker van de partij Forum voor Democratie en hoeder van de Hollandse identiteit en de kerststol.

Ik besloot te gaan onderzoeken hoe het ervoor stond, met de Kerst. Toevallig bevond ik mij in het oog van de orkaan, aangezien in het stadje waar ik woon een kerstboom op de markt was neergezet met verlichting die volgens sommigen deed denken aan een boerka. Anderen vonden het een maliënkolder, een jurk, een bloemetjesgordijn, een matje of gewoon spuuglelijk, maar dat 'boerka' drukte het debat in de gewenste richting. Omdat de moslims zelf geen kerstfeest hebben, probeerden ze onze kerstboom te islamiseren, daar kwam het op neer.

Omdat de moslims zelf geen kerstfeest hebben, probeerden ze onze kerstboom te islamiseren

Ik begaf me naar de AH, om te zien of er behalve de feeststol sprake was van nog meer politieke correctheid. 'Alles voor een fijne Kerst', las ik. De HEMA, in het verleden dubieus bezig met 'verstopeieren' en witte pieten, wenste me 'fijne kerstdagen'. Jumbo ('Helemaal Kerst') en Lidl ('Voor de mooiste Kerst') kwamen ook door de keuring. Na een bezoek aan de kerstshow in ons tuincentrum was ik gerustgesteld. Er stonden allemaal kerstbomen, in 1982 door het Vaticaan officieel erkend als christelijk symbool en daarmee als uiting van de joods-christelijke cultuur.

Deze week bleek dat de helft van het Nederlandse volk geen religie meer aanhangt. Maar Kerst is desondanks onaantastbaar en onverwoestbaar. De rest is hysterisch gezwam. Gloria in excelsis Deo!