De politie grendelde de Maassilo in Rotterdam volledig af
NOS Nieuws

Hobbydetective niet vervolgd om Maassilo-dreiging

Een 24-jarige man uit Zevenberg wordt niet verder vervolgd voor het dreigen met een terroristische aanslag in de Rotterdamse Maassilo.

In 2017 werd daar een optreden van de Amerikaanse band Allah-Las op het laatste moment afgelast vanwege ernstige terroristische dreiging. Jimmy F. werd niet veel later opgepakt

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat de man nooit de intentie heeft gehad om een aanslag te plegen. Hij had juist als doel om terroristen op te sporen. Om dat doel te bereiken was hij actief in extremistische Telegram-groepen en deed hij zich voor als jihadist. Daar kwam hij in contact met een man in Spanje, die hij wijsmaakte dat hij van plan was een aanslag te plegen in de Maassilo.

Wat Jimmy F. niet wist, was dat de Spanjaard met precies dezelfde intentie in de chatgroep zat. Hij lichtte de Spaanse autoriteiten in en die gaven het bericht door aan de Nederlandse politie. Chatvrienden hadden al eerder tegen de NOS gezegd dat de man geen terrorist was, maar een overijverige hobbydetective.

AIVD

De advocaat van F. is blij dat het Openbaar Ministerie de zaak heeft geseponeerd, maar vindt dat het onnodig lang heeft geduurd. "Mijn cliënt heeft twee jaar lang in onzekerheid gezeten", zegt advocaat Karianne Bal tegen de NOS. "Al die tijd heeft zijn leven op zijn kop gestaan. We hebben er grote moeite mee dat het allemaal zo lang heeft moeten duren."

Ook heeft de man volgens haar nooit gesproken over een aanslag op de Maassilo, zoals het OM beweert. "Dat is complete onzin. Er is nooit een directe link geweest tussen mijn cliënt en dat concert in de Maassilo."

Geen behoefte

Jimmy heeft volgens haar een flinke kater overgehouden aan de zaak. "Hij handelde onder toeziend oog van de AIVD. Dat maakt het heel wrang. De ene autoriteit zegt: we vinden het prima wat je doet, zolang je maar aan ons terugkoppelt. De andere autoriteit zegt: we vallen met een arrestatieteam je huis binnen omdat wij je verdenken van een terroristisch misdrijf bij een concert waar je nog nooit van hebt gehoord."

Volgens zijn advocaat is F. gestopt met zijn undercoverwerk in jihadistische groepen. "Daar heeft hij geen behoefte meer aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl