RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Hoe Royston Drenthe zich liet leiden door randzaken

Na een lange reis is Royston Drenthe weer terug in Rotterdam en speelt vanavond tegen Helmond Sport. Ooit het grootste talent van Nederland en plots zat hij zonder club. Voordat Sparta hem een reddingsboei wierp, waren clubs als Alania Vladikavkaz, Kayseri Erciyesspor en Baniyas SC zijn werkgever. Opvallend voor een speler die jong en met grote verwachtingen Feyenoord verliet voor Real Madrid. In VTBL powered by FourFourTwo vertelt Drenthe hoe hij door randzaken steeds verder afgleed.

Hoewel de start bij Madrid goed was, besloot de clubleiding na twee jaar dat een verhuur aan Hércules Alicante het beste was. Op sportief vlak begon deze periode goed, maar buiten het veld begonnen de problemen. Na verloop van tijd kreeg Drenthe geen salaris meer overgemaakt. Daar had hij uiteindelijk zo genoeg van dat hij besloot om een tijdje niet te komen trainen. “Dat was de eerste keer dat ik door randzaken problemen kreeg in het voetbal. Waar een andere speler het misschien met een korrel zout zou nemen, nam ik het heel erg serieus.”

“You fuck off!”

Het seizoen erop werd hij door Real Madrid uitgeleend aan Everton. Ook hier kende de middenvelder een uitstekende start. “Ik speelde veel en scoorde ook goals. Bij Everton was ik op mijn best, al was ik bij Hercules ook goed.” Toch zou ook hier zijn verhuurperiode op teleurstellende wijze eindigen, al was dat nu voornamelijk zijn eigen fout. Buiten het voetbal om bleken de verleidingen in Liverpool moeilijk te weerstaan, die thuis feesten organiseerde, waaronder enkele swimming pool parties. Het zorgde ervoor dat de middenvelder niet altijd op tijd op de training verscheen, iets dat zijn verhouding met trainer David Moyes niet ten goede kwam. Ze botsten verschillende keren en alles kwam tot uitbarsting voor een wedstrijd tegen Liverpool in de halve finale om de FA Cup, waarbij Drenthe te laat was voor een teambespreking.

“Achteraf gezien had ik gewoon tijdens die meeting naar binnen moeten gaan, maar ik dacht ik ga niet naar binnen, ik wacht even buiten.” Voor Moyes was de maat vol en dat liet hij blijken aan de Nederlander. “Hij zei tegen mij: ‘fuck off!’ Eigenlijk had ik het moeten accepteren en de volgende dag terugkomen. Maar ik nam het heel zwaar op. Ik zei: ‘Wat nou fuck off, broer? You fuck off.’ En toen ben ik echt weggegaan.”

VTBL powered by FourFourTwo

In VTBL powered by FourFourTwo staat een uitgebreid interview met Drenthe. Met daarin nog meer opmerkelijke verhalen die hij onbekommerd vertelt. Over strak zijn met Guti en chillen met Robinho. En hoe zijn verrassende comeback bij Sparta bevalt.