Verbod criminele motorclubs is een stuk dichterbij

Het OM is bezig met een rechtszaak tegen No Surrender (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het OM is bezig met een rechtszaak tegen No Surrender (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een wet die het verbieden van criminele motorbendes makkelijker moet maken is een stap dichterbij. De partijen achter het wetsvoorstel hopen dat de Kamer het kort voor of na de zomervakantie gaat behandelen.
Motorclubs kunnen nu al worden verboden, maar alleen via de rechter. PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP willen de minister van Justitie de bevoegdheid geven een verbod in te stellen. Een motorclub kan dat vervolgens bij de rechter aanvechten.

Onaantastbaar

De partijen achter het wetsvoorstel hebben haast. "We zien dat de rechtszaken tegen deze criminele bendes jarenlang slepen. In de tussentijd voelen sommige motorclubs zich onaantastbaar en lappen ze alle regels aan hun laars."
Lees meer: Overheid kan nauwelijks optreden tegen verboden motorclubs
Tot nu toe zijn twee motorclubs die zich schuldig zouden maken aan het faciliteren van zware criminaliteit (deels) verboden door de rechtbank en het gerechtshof: Satudarah en Bandidos. Het OM in Noord-Nederland is bezig met een rechtszaak tegen No Surrender.

Aanpassing

Na kritiek van de Raad van State is het wetsvoorstel overigens wel aangepast. Die vond de formulering op sommige punten te vaag. Critici zien in het plan een te grote inbreuk op het grondwettelijk vastgelegde recht op vrijheid van vereniging.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.