RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Journaliste (29) doodgeschoten bij rellen Noord-Ierland

Bij de rellen werd er ook geschoten: een 29-journaliste werd dodelijk getroffen. Beeld © Getty Images

Bij rellen in de Noord-Ierse stad Londonderry is een 29-jarige vrouw doodgeschoten. Ze was als journalist aan het werk toen ze door kogels werd getroffen.

De politie beschouwt haar dood als een terreurdaad. Bij de ongegeregeldheden in de wijk Creggan werd de politie beschoten en bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken.

Een andere journaliste vertelt dat ze bij een politieauto naast de vrouw stond toen kogels haar troffen. "Ik stond naast haar en zag haar vallen. Ik belde een ambulance, maar agenten hadden haar in hun auto gezet en reden naar het ziekenhuis. Daar is ze overleden. Ze was pas 29", twittert Leona O'Neill.

Inval

In Creggan, een buurt waar veel Ierse nationalisten wonen, begonnen de rellen na een inval van de politie in een woning. In Londonderry is het sinds januari onrustig nadat nabij een rechtbank in het centrum van de stad een auto was ontploft.

De Noord-Ierse politie vermoedt dat republikeinse extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter de explosie zitten. Ook worden ze nu verantwoordelijk gehouden voor de dood van de journaliste.