Vrouwelijke omstander breekt arm bij ongeregeldheden Kanaalstraat | De Utrechtse Internet Courant Vrouwelijke omstander breekt arm bij ongeregeldheden Kanaalstraat | De Utrechtse Internet Courant

Vrouwelijke omstander breekt arm bij ongeregeldheden Kanaalstraat

Vrouwelijke omstander breekt arm bij ongeregeldheden Kanaalstraat
Een van de vrouwen betrokken bij het incident op de Kanaalstraat van afgelopen dinsdag heeft haar arm gebroken. Dat blijkt na mondelinge vragen van Mahmut Sungur, fractievoorzitter van DENK. De vrouw wil aangifte gaan doen.

Een van de vrouwen betrokken bij het incident op de Kanaalstraat van afgelopen dinsdag heeft haar arm gebroken. Dat blijkt na mondelinge vragen van Mahmut Sungur, fractievoorzitter van DENK. De vrouw wil aangifte gaan doen.

Het is dinsdag korte tijd zeer onrustig geweest in Lombok nadat de politie moest optreden in de Kanaalstraat. Omstanders keerden zich tegen de politie toen agenten op een melding van overlast afkwamen en tot een arrestatie wilden overgaan. Er vielen over en weer klappen. Uiteindelijk waren er vier arrestaties.

Rond 14.45 uur gingen twee agenten naar de Kanaalstraat na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen. De agenten troffen een man aan die vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat deze man gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Toen de politie de man naar de grond werkte begonnen tientallen omstanders zich met de arrestatie te bemoeien. Daarbij werd er geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. De agenten trokken hun wapenstok en sloegen en schopten enkele omstanders.

Gebroken arm

Sungur meldt dat een van de vrouwen een gebroken arm heeft overgehouden aan het incident. “Er waren in totaal drie vrouwen betrokken bij het incident”, stelt Sungur. “De vrouw met de lichtkleurige hoofddoek kreeg een knietje en een stomp en een andere vrouw met blauwe hoofddoek heeft haar arm gebroken.”

De vrouw was donderdag aanwezig in de raadzaal toen de mondelinge vragen werden gesteld. Sungur stelt dat alle drie de vrouwen aangifte willen doen van het voorval.

De fractievoorzitter van Denk vindt dat de de agent buitenproportioneel geweld gebruikte door de vrouw een knietje in haar onderbuik en een stomp in haar gezicht te geven. Burgemeester Jan van Zanen stelde dat het belangrijk was om het incident in zijn totaliteit te beoordelen. “Zonder aan de heftigheid van de beelden af te doen is het belangrijk om pas een oordeel te vellen over de situatie als het totale beeld duidelijk is. De politie is belaagd en mishandeld.”

Onderzoek

Twee vrouwen bleven zich volgens Van Zanen ondanks de waarschuwing met de aanhouding bemoeien. “Een van de vrouwen trok aan de uitrusting van de agent en zag de politie zich genoodzaakt om geweld te gebruiken. De politie zal zoals gebruikelijk de inzet van het geweld evalueren.”

De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten. Zo is de politie nog op zoek naar meerdere betrokkenen zodat zij zich kunnen verantwoorden voor hun rol bij het incident. De politie laat weten dat ze het geweld, dat ze zelf hebben gebruikt, ook gaan evalueren.

In die evaluatie worden ook de beschikbare videobeelden van het incident meegenomen. Getuigen worden gevraagd zich te melden, net als mensen die meer beelden hebben van het incident.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
  1. Stephanie

    volgens de beelden verdedigden de agenten zich zelf toen zij werden aangevallen door een groep mensen, waaronder deze vrouw. Dat de vrouw daarbij haar arm breekt is dan iets wat kan gebeuren. Ze mag van geluk spreken. In andere landen, bijvoorbeeld het land wat de heer Sungur vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Utrecht, geldt een ander protocol wanneer je agenten aanvalt.

  2. Bernhard

    Omstander zijn of je bemoeien met de arrestatie van een gezocht persoon is niet hetzelfde.

  3. Peet

    Ongelofelijk,,wat een brutaliteit
    Agenten die er voor handhaving en onze veiligheid zijn
    Worden aangevallen door omstanders
    Vrouwen die express gillen krijsen
    Om chaos te veroorzaken
    Geen enkel respect voor politie
    En dan aangifte doen ,,omdat ze een gebroken arm hebben
    Dat knietje daar vroegen ze om
    Politie aanvallen,,,waar haal je de onbeschoftheid vandaan

  4. Osman

    Ik wens ze veel succes met aangifte doen. Ik hoop dat het OM er dan even een strafje overheen gooit, namelijk at deze 3 vrouwen de politie het werk bemoeilijken/ onmogelijk maken bij de aanhouding van een verdachte en de politie agressief benaderen (verbaal) en dat ze de proceskosten ook aan hun broek krijgen. Wat een tuig zeg (en dat heeft overigens weinig met hun afkomst te maken, maar alles met hun houding en gedrag).

    Zij zijn volgens het wetboek van strafrecht overigens in overtreding. Het zegt al iets dat ze nog geen aangifte hebben gedaan, maar alleen maar in de media roepen dat ze het overwegen. Slappe hap. Aanpakken die hap. Fikse boetes, taakstraffen of nachtje brommen.

  5. Nlz

    En ja hoor, DENK doet weer wat etra hard hun best om hun achterban aan normaal gedrag te onttrekken. Als die vrouwen zich er niet mee hadden bemoeid, hadden de betreffende agenten geen geweld tegen ze hoeven gebruiken, en was er niets aan de hand geweest.
    Maar dat lijkt voor DENK niet uit te maken, waar zijn veelal de racisme-kaart trekken, doen zij dat zelf vaak in omgekeerde richting, maar dat lijkt dan opeens maar te moeten mogen.

  6. bee

    pech ,dan moet je je maar niet bemoeien met andermans zaken en de politie niet hinderen.
    als ze gewoon had geluisterd en met haar handen van de agenten af was gebleven had ze geen gebroken arm.

  7. Arjan Verhoeven

    Moet er nou echt een postbus 51 reclame komen die mensen erop wijst dat je je niet ermee mag bemoeien bij een arrestatie? Dat dat gewoon in de wet staat maar elk weldenkend mens dat zelf ook wel snapt?

    Als je niet probeert een arrestatie te verhinderen krijg je ook geen gebroken arm. Zo simpel is het.

    Het zou strafbaar moeten zijn om mallotige aangiften te doen. Nog meer werk voor OM en politie, en volkomen onnodig gezeik voor deze agenten die voor hun karige salaris ook nog met dit soort geneuzel worden opgescheept.

  8. GeenStijl@Utrecht

    Je zag dat beide heren in paniek raakten en de adrenaline de overhand had in hun reactie.

  9. Don

    Vreemd dat deze dames niet gearresteerd zijn en dat meneer Sungur daar geen vragen over stelt.

  10. Dirk

    Als je je met de politie gaat bemoeien tijdens een arrestatie dan ben je geen omstander meer, maar dan maak je jezelf actieve deelnemer.

    Verder: wat is er mis met dit soort mensen dat ze denken dat je met je handen aan een agent kunt zitten?

  11. Max

    Als je een agent in de weg gaat zitten die een arrestatie probeert uit te voeren, en als je kijkt naar het fysieke geweld dat kort daarvoor richting deze agenten werd gepleegd vind ik helemaal niet dat ze buiten proportioneel hebben gehandeld.

  12. Lombokker

    Het verbaast me toch zeer dat blijkbaar het “hyena”-achtige gedrag van de omstanders door Denk blijkbaar wordt goedgekeurd. Zo wordt hun achterban nooit volwaardig deelnemer aan onze maatschappij. Voor politie heb je respect en blijf je af zodat zij goed hun werk kunnen doen!
    Verder jammer dat de enclave rondom de moskee voor slecht nieuws blijft zorgen voor onze mooie wijk Lombok. Ook dat zou Denk zich moeten aantrekken. De moskee is geen baken van goed gedrag. Hoop dat de damstraat en het beginstuk van de Kanaalstraat eens goed schoongeveegd worden.

  13. Y

    Een onterechte arrestatie of beschuldiging kan uit de hand lopen, vooral als je wordt gezien als 2e rangsburger.
    Als een agent hoor jij daarmee om te gaan deze agenten waren bloednerveus en je zag aan alles dat ze uit emotie handelden, pure onkunde pure lafheid.
    En toch weer eng hoe mensen met macht ook die macht gebruiken voor hun eigen bestwil en dat de schuimbekkende achterban mee gaat in hun angst en lafheid.
    Triest om te zien dat een moeder probeerd om haar zoon te beschermen en zo wordt aangevallen, Van een vrouw moet je met je poten afblijven hoe dan ook!

  14. Johannes

    1) De persoon was geen omstander, maar actief betrokken bij het verhinderen van een arrestatie. 2) Het is totaal niet relevant of het een man of een vrouw is. 3) Moet zich schamen voor eigen gedrag, de consequenties daarvan goed overdenken en aanvaarden. 4)Waarom in de raadszaal aan de zijde van een fractievoorzitter ook nog eens verhaal gaan halen, terwijl het simpelweg een geval van weglopen of mee bemoeien (zelf na waarschuwing), dus oorzaak-gevolg is geweest?

  15. Tss

    Iedereen die zich op zo’n wijze fysiek met een arrestatie bemoeit: eigen schuld dikke bult. Laat de politie hun werk doen en blijf er vanaf. Beetje respect tonen.

    Eerst obstructie en dan klagen? Wat een z##kwijven. Neem je verantwoordelijkheid. Sorry hoor. 🙁

  16. Elly

    Van de politie blijf je af, altijd en overal!

  17. MJPD

    Volgens mij kwam de degene met de lichtkleurige hoofddoek uit België. Dat zal dan wel de enclave Molenbeek zijn geweest, waar politie nauwelijks durft op te treden.

  18. sjaak

    ja, erg voor die vrouw, maar had ze maar niet aan die agent moeten zitten en zich er mee moeten bemoeien.
    Over een week of 6 zit die arm weer lekker vast – hopelijk heeft ze d’r lesje geleerd.

  19. isabelle

    Als je een agent fysiek lastigvalt tijdens een arrestatie, kun je toch verwachten dat je van die agent afgehaald wordt? Maakt dan niet uit welk geloof je aanhangt hoor. Dus alsjeblieft geen discriminatie-gekerm nu.

    Mevrouw x 3 mogen blij zijn dat ze niet gearresteerd worden, dit is directe belemmering van de rechtsgang.

  20. Lombokker

    Op de beelden is een mevrouw met blauwe hoofddoek te zien die op de grond zit. Mogelijk is deze mevrouw op een ongelukkige manier ten val gekomen, al lijkt het er niet op dat ze gewond is of pijn heeft. Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft ze dat toch echt aan zichzelf te danken.
    Ik kan me niet voorstellen dat de politie met een wapenstok zo hard kan slaan dat je daardoor je arm breekt. Bovendien is duidelijk te zien dat die andere mevrouw alleen maar op haar benen wordt geslagen.

  21. Krakeling

    ! wat Dirk zegt 100% !
    en GeenStijl@ is weer aan het trollen. Zo flauw en kinderlijk.

  22. Michiel

    Ook niet zo gek dat de agenten misschien ietwat in “paniek” raken als ze worden belaagd door een menigte bemoeials. Voor de agenten wordt dat al snel heel bedreigend een potentieel gevaarlijk. Dan is de wapenstok gewoon geoorloofd wat mij betreft. Gewoon achterlijk gedrag van deze dames.

  23. Willem

    De vrouwen mogen blij zijn dat ze alleen deze verwonding hebben en geen taakstraf hebben gekregen of dat de agenten hun vuurwapen hebben gebruikt.

  24. Zonnewende

    Wat ontzettend hinderlijk, hoe dicht die omstanders op het filmpje om de arrestatie heen staan. Het ermee bemoeien, het proberen agenten weg te trekken of te slaan… Ik heb met alle politieagenten (en andere hulpverleners) te doen, die hier regelmatig mee te maken hebben!

  25. Marijn

    @geenstijl

    Wat is je punt? Als jij wordt belaagd en fysiek aangevallen wordt tijdens je werk door een groep sta je dan wel lekker rustig?

  26. Zonnewende

    Beste Bernhard,

    Heeft u het filmpje gezien?
    De omstanders staan zo bovenop de agenten, dat het de arrestatie hindert. Het is ook intimiderend met die camera’s er bovenop en het geroep. Dat noem ik ook bemoeien met…

    Als je een arrestatie ziet, ga je op gepaste afstand staan (lees zeker 20 meter verderop) en laat je de agenten rustig hun werk doen. Een arrestant meenemen die tegenstribbelt is al lastig genoeg.

  27. Jeroen

    Risico dat deze vrouw zelf genomen heeft. Als je wordt gevraagd afstand te nemen dien je daaraan gehoor te geven. Op de filmpjes is duidelijk te zien dat twee agenten belaagd werden. Ik denk dat ze nog blij mogen zijn dat het bij een wapenstok is gebleven.

    En dan nog iets: wat is er toch mis met die imbecielen die geen respect tonen aan de wetshandhavers? Wat mij betreft krijgt mevrouw nog een fijne boete thuisgestuurd wegens hinderen van een ambtenaar in functie.

  28. Katja

    Ja hoor eens, laat de politie zijn werk doen.

  29. Floor

    Wie niet horen wil moet maar voelen! jammer dan

  30. Burger

    Respect voor politie
    Totaal geen respect voor tuig die zich met arrestatie bemoeien
    En politieagenten proberen af te tuigen
    Petje af voor politie
    Die zijn er voor onze veiligheid

  31. wollie

    3x uitdagen is klapjes vragen

  32. Gekke mannetje

    Afstand houden van een arrestatie levert over het algemeen geen gebroken arm op.

    Boos op ibahesj omdat ze reageren op het feit dat ze in de hoek worden gedreven en trappen tegen het hoofd krijgen…… Ga je schamen. Letsel is eigen schuld. Haloef dingen.

  33. Karel

    Te gek voor woorden dat er nu weer een onderzoek wordt gedaan naar mogelijk excessief geweld van de kant van de politie. In de wet staat dat de politie het geweldsmonopolie heeft, daarmee basta. Bemoei je je met een arrestatie dan moet je niet gek opkijken dat een agent daar met geweld een eind aan maakt. In landen als Spanje wordt zo’n onderzoek echt niet gedaan hoor, als ik die hysterie zag bij de omstanders in Lombok dan vind ik dat de agenten zich nog netjes gedragen hebben. Van onze agenten en andere hulpverleners blijf je af!

  34. Rob

    Ik heb ook de hele film gezien .deze dames waren de politie behoorlijk aan het belemmeren. Ze zijn meerdere keren gewaarschuwd. Op gegeven moment is het uur U voor de politie. En grijpen zij even gepast in. Nee dames nu niet de zielige omstander uithangen U WAS GEWAARSCHUwd

  35. Harry

    Geef de politie gewoon een taser. Scheelt ook weer gebroken armpjes. Is voor iedereen beter. Zelf voor het klimaat want hij werkt op batterijen.

  36. Ton

    Als de fa. Denk hiermee zieltjes denkt te vinden dan ben ik blij dat er nog vele gezond denkende burgers zijn die normen en waarden respecteren!

  37. Angelique

    Kan ik ook een klacht indienen tegen die vrouw? Dat ze niet zo respectloos moet doen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).