CJO: ‘uitspraken Sofyan Mbarki over Loonstein ongepast en onterecht’

Mbarki
Youtube

Het Centraal Joods Overleg (CJO) is niet te spreken over de uitlatingen die de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki heeft gedaan over advocaat Herman Loonstein. De PvdA’er riep deze week op tot aangifte van de gemeente Amsterdam tegen Loonstein, omdat die volgems hem discriminerende uitspraken heeft gedaan. Eerder zei de advocaat, die tevens schoolbestuurder van het Cheider is, zich zorgen te maken over de komst van uitgeprocedeerde asielzoekers naar de wijk Buitenveldert. Ze worden daar ondergebracht in een oude brandweerkazerne. Het CJO roept Mbarki op zijn uitspraken terug te trekken.

‘Discriminatie’
Loonstein zei op stadszender AT5: “Een pyromaan moet je niet in een luciferfabriek laten werken. Hier vlakbij is ook het Joodse bejaardentehuis. Het is dus echt een beetje de Joodse wijk. Amsterdam is heel groot. Ze moeten absoluut ergens een plek hebben, maar niet hier op steenworp afstand.” Hij benadrukte dat de uitgeprocedeerde asielzoekers uit moslimlanden komen. “Veel mensen uit gebieden als Iran, Irak of Soedan zijn in het verleden in staat geweest om zich met geweld te gedragen naar Joodse personen en gebouwen,” aldus de advocaat. Deze uitspraak schoot bij de Amsterdamse PvdA in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Mbarki noemt dit ‘discriminatie’ en riep het gemeentebestuur op om aangifte tegen Loonstein te doen.

Angst
Het CJO komt nu tegen de PvdA’er in het verweer. ‘Zonder een oordeel te willen vellen over de bezwaren van Loonstein, vindt het CJO het ongepast en onterecht dat Mbarki, als volksvertegenwoordiger, zorgen en een gevoel van onveiligheid vanuit de Joodse gemeenschap niet serieus neemt, en met een dreiging tot aangifte probeert te smoren’, schrijft voorzitter Eddo Verdoner. ‘Gegeven de zware bewaking rond Joodse instellingen, waar Amsterdamse kinderen elke dag onder begeleiding van commando’s naar school moeten, is het de verantwoording van de politiek deze zorg op een juiste manier te adresseren in plaats van deze als discriminatoir weg te zetten. Daartoe behoort ook het openstaan voor maatregelen die de angst zouden kunnen verminderen’.

Uitspraken terugtrekken
‘Het CJO roept dhr Mbarki op om zijn uitspraken terug te trekken en juist serieus in gesprek te gaan met de buurtbewoners, waaronder de Joodse buurtbewoners, die hun vrees hebben geuit’, aldus de koepelorganisatie van Joods Nederland in het persbericht. Mbarki neemt zijn uitspraken niet terug. Wel laat hij weten: ‘Ik neem alle zorgen bij Amsterdammers over de 24-uurs opvanglocaties serieus. ‬Maar wie je ook bent, waar je ook woont of wat je ook gelooft; zodra je openlijk discriminerende uitspraken doet, zal ik me daartegen uitspreken. Altijd’.

In Buitenveldert is heibel ontstaan rond de komst van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Onlangs stond wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) voor een zaal met boze Joodse en niet-Joodse bewoners. Later beloofde hij in de gemeenteraad dat er alsnog een draagvlakmeting in de buurt zal komen. Volgens de rechtse oppositie was dit mosterd na de maaltijd.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO: ‘uitspraken Sofyan Mbarki over Loonstein ongepast en onterecht’