Direct naar artikelinhoud
Column

Hij won ocharme één GP'tje, per ongeluk nog wel, en toch werd Max Verstappen verkozen tot Sportman van het Jaar

Max Verstappen won in mei zijn eerste GP in Spanje.

Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist.

Het belangrijkste nieuws dit weekend zat in een berichtje voor de zijkolom. Mick Schumacher staat weer een stap dichter bij de Formule 1. De zeventienjarige zoon van Michael Schumacher debuteert volgend jaar in de Formule 3, de voorpost van de Formule 1. De kans dat Mick het maakt is levensgroot.

Begin niet over de juiste genen, want dat is onzin: het doorgeven van genen voor een bepaalde sport of skill is een zeer arbitraire zaak. Schumacher jr. onderweg naar de F1 is geen nature, maar nurture. En als je de juiste vader hebt, én dezelfde achternaam én talent, is er een hele goeie kans dat je ooit die ene goeie motor onder je kont krijgt krijgt. Dat is voorwaarde nummer twee om het in de Formule 1 te maken: voor het juiste merk rijden.

Hans Vandeweghe.

Een interessante discriminant om sporten te waarderen, is de toegankelijkheid. Krulbollen bijvoorbeeld is ongetwijfeld een zeer interessante en moeilijke, maar tegelijk een zeer lokale sport met het noorden van Oost-Vlaanderen als epicentrum. Wellicht zijn er ook in Noord-Canada fenomenale krulbollers te vinden, alleen doen ze daar niet aan krulbollen maar aan curling. Omgekeerd wonen in het Meetjesland misschien geniale curlers, maar daar doen ze aan krulbollen. Moraal van het verhaal: heel wat sporten kunnen niet putten uit al het beschikbare talent waardoor de sport ook niet zijn maximale potentie bereikt.

Wereldwijd het meest toegankelijk is voetbal (met uitzondering van Noord-Amerika waardoor die sport toch heel wat talent misloopt), gevolgd door atletiek (de loopnummers), basketbal en - raar maar waar - volleybal. Zwemmen is dat heel wat minder. Wellicht de minst toegankelijke sport en dus een niche, is Formule 1. De kans is groot dat ergens in Afrika een nog veel betere F1-racer woont dan Nico Rosberg, maar die Afrikaan zal nooit een racekart zien, laat staan een F3 of een F1. In de Formule 1 geraak je als je uit een begoed milieu komt, in een welvarend land woont, je vader de juiste connecties heeft en nog beter zelf een F1-rijder was. Als daaraan voldaan is - bij voorkeur aan alle voorwaarden samen - zal het merk/de motor bepalen of je zal winnen, hoeveel talent je ook hebt.

In de Formule 1 geraak je als je uit een begoed milieu komt, in een welvarend land woont en je vader de juiste connecties heeft

We kunnen maar hopen dat onze Stoffel Vandoorne ooit zo’n motor krijgt. Neem de uitslagen van de laatste twee seizoenen van de Formule 1 erbij. 2015: Eén en twee Lewis Hamilton en Nico Rosberg van Mercedes, drie en vier Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen van Ferrari en vijf en zes Valtteri Bottas en Felipe Massa van Williams. 2016? Eén en twee Nico Rosberg en Lewis Hamilton van Mercedes, drie en vijf Daniel Ricciardo en Max Verstappen van Red Bull en vier en zes Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen van Ferrari. Nummer één en vijf zijn zoontjes van voormalige Formule 1 rijders.

De fel toegejuichte Max Verstappen - jongste rijder en eerste Nederlander ooit die een Grand Prix won - is eigenlijk de underperformer in het gezelschap. Zijn ploegmaat eindigde derde en de logica van mechaniek respecterend, had Verstappen op vier moeten staan.

Daarom is het onbegrijpelijk dat uitgerekend die Max Verstappen vorige week op het Sportgala in Nederland verkozen is tot Sportman van het jaar. Niet alleen wordt Max ooit wel eens wereldkampioen - als zijn talent zo groot is als men ons wil laten geloven - en dan mag hij gerust Sportman van het Jaar worden.

Deze jongen die ocharme één GP'tje heeft gewonnen, per ongeluk nog wel want Hamilton en Rosberg reden elkaar in de vernieling, klopte op het Sportgala onder meer Dorian van Rijsselberghe. Die kent u niet, want dat is een plankzeiler, maar geen gewone. Dorian is de maat der dingen in zijn wereld: voor de tweede keer op rij had hij op de Olympische Spelen zoveel voorsprong in de stand dat hij in de medal race niet eens moest starten om toch goud te winnen.

Neen, Nederland sportland was vorige week de weg kwijt. Het is niet omdat je een succesje behaalt in een ontoegankelijke sport waarin je voorheen niet gewend was uit te blinken, dat je dit mag waarderen boven een gouden olympische medaille.