RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Historisch weinig werklozen in Nederland, minder dan voor de crisis

Bouwvakkers zijn niet aan te slepen. Beeld © ANP

Voor het eerst zijn er in Nederland minder werklozen dan op het laagste punt voor de crisis. In maart waren er nog 307.000 werklozen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van 2019 daalde het aantal werklozen per maand met gemiddeld 7000.

8,9 miljoen mensen met een baan

Niet verrassend neemt het aantal mensen met een baan ook flink toe. Sterker nog, dat stijgt harder dan het aantal werklozen daalt: de afgelopen maanden kwamen er gemiddeld 16.000 mensen met betaald werk bij per maand. Inmiddels hebben 8,9 miljoen mensen een baan.

Dat klinkt misschien gek, dat de stijging van het aantal werkenden niet gelijk is aan de daling van het aantal werklozen, maar dat heeft te maken met de definities die worden gehanteerd.

Wanneer ben je werkloos?

Officieel werkloos ben je als je geen baan hebt, beschikbaar bent voor werk en recent hebt gezocht naar werk. Daarvan zijn er dus 307.000. Maar daarnaast zijn er ook nog 3,8 miljoen mensen die om welke reden dan ook geen werk hadden en daar ook niet naar hebben gezocht of beschikbaar voor waren.

Zij tellen niet mee bij de werklozen, maar kunnen natuurlijk alsnog wel gaan werken als er iets voorbijkomt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook nog starters, die eerder niet tot de werkloze beroepsbevolking hoorden voordat ze gingen werken.

Percentage werklozen eerder al onder niveau 2008

Hoewel het aantal werklozen pas vorige maand op een absoluut dieptepunt kwam, in de positieve zin van het woord, zakte het werkloosheidspercentage eind 2018 al onder het niveau van vlak voor de crisis. Inmiddels is nog maar 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegen 3,6 procent in 2008.

Dat het aantal werklozen flink afneemt is het gevolg van de aanhoudend groeiende economie en de vraag naar meer personeel die daarbij hoort. In veel sectoren kunnen werkgevers zelfs niet aan voldoende personeel komen, waardoor het werk voor het oprapen ligt.

Vooral vaklieden als machinemonteurs, bouwvakkers, elektriciens en vrachtwagenchauffeurs zijn niet aan te slepen. Eerder al zei DNB dat het aantal vaste banen ook weer in de lift zit omdat werkgevers er steeds meer aan moeten doen om personeel aan zich te binden.