Hooligan moet van OM naar Westerbork na antisemitische leuzen in Rotterdam

Rotterdam
Pixabay

Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de Joodse gemeenschap, moet een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Verder moet hij een taakstraf krijgen van 120 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk, en moet hij een opstel schrijven. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in de Haagse rechtbank geëist. Binnenkort doet de rechter uitspraak in de zaak.

De verdachte was eerder al veroordeeld, maar ging in hoger beroep. Hij wordt berecht omdat hij op straat in Rotterdam ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’ riep. De man deed zijn uitlatingen in 2017 twee keer op dezelfde dag, hoewel er de eerste keer al een proces-verbaal tegen hem was opgemaakt. Eerder kreeg hij bij de politierechter al een boete opgelegd van zeshonderd euro, maar ging daartegen dus in beroep.

Het gaat om een voetbal-hooligan die zijn uitspraken ‘in de voetbalcontext’ deed. Dat maakt echter niet uit, stelt het OM vast. Volgens de advocaat-generaal is het algemeen bekend dat er in de Tweede Wereldoorlog miljoenen Joden zijn vermoord, van wie velen door vergassing in de vernietigingskampen. De Schiedammer had dus moeten weten dat zijn woorden beledigend zijn voor Joden, aldus het OM.

Op 1 mei doet de Haagse rechter uitspraak.

Categorie:

Home » Nieuws » Hooligan moet van OM naar Westerbork na antisemitische leuzen in Rotterdam