RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Groei Chinese economie stabiel door investeringen overheid

De productie van cement steeg met bijna een kwart. Beeld © ANP

De Chinese economie is het nieuwe jaar goed uit de startblokken gekomen. De groei kwam uit op 6,4 procent in het eerste kwartaal, net zoveel als in het laatste kwartaal van 2018. Daarmee overtreft het de verwachting van analisten, die uitgingen van een groei van 6,3 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS). Met een groei van 6,4 procent loopt de tweede economie ter wereld op schema om de eigen doelstelling van een jaarlijkse groei van tussen de 6 en 6,5 procent te halen.

Door miljarden extra in de Chinese economie te pompen probeert de Chinese overheid de economie te stimuleren. Die investeringen, zoals in grote infrastructurele projecten, ict en (hernieuwbare) energie, lijken hun vruchten af te werpen. Zo groeide de totale industriële productie met 8,5 procent. De productie van cement steeg met bijna een kwart.

China
Lees ook
China gaat in 2019 nog meer doen om de economie aan te jagen

Minder kleding

De grootste aanjager is de Chinese consument, die voor twee derde verantwoordelijk is voor de groei. Die zag zijn koopkracht iets stijgen door onder meer een btw-verlaging, als onderdeel van de totale belastingverlaging van 263 miljard euro. Dit leidde onder meer tot hogere detailhandelsverkopen.

Toch kwam die twee tiende procentpunt lager uit dat waarop ING had gerekend. Met name kledinguitgaven bleven flink achter op de verwachting, schrijft China-econoom Iris Pang in een reactie. "We gebruiken kledingverkopen voor de koopbereidheid omdat dit een gebied is waar consumenten makkelijk op kunnen bezuinigen als het vertrouwen in de economie afneemt."

Aanleg van 5G

China investeert ook fors in 5G: de opvolger van 4G voor mobiel internet. Terwijl Nederland en andere westerse landen nog steggelen over de vraag of ze Chinese technologie moeten inzetten voor de aanleg, ligt in China de infrastructuur al voor een deel in de grond, mogelijk gemaakt door dubbelcijferige investeringen.

Zo stegen de uitgaven aan 5G met 11,4 procent, fors meer dan het gemiddelde aan investeringen. Die groei komt als verrassing voor Pang, schrijft ze. "We hebben ons te veel gefocust op de fiscale stimuleringsmaatregelen en ons niet gerealiseerd dat 5G al up and running is. Dit is een unieke groeimarkt voor China."

Tweede
Lees ook
Tweede Kamer wil geen 5G met Huawei, na spionageschandaal

Handelsoorlog

ING gaat er dan ook vanuit dat de aanleg van de 5G-infrastructuur, en de daaraan gekoppelde verkoop van elektronica, de Chinese groei de rest van het jaar geen windeieren zal leggen.

Ook is het voorzichtig positief over de consumentenbestedingen. ING verhoogt haar verwachtingen voor de groei van de Chinese economie voor 2019 van 6,3 procent naar 6,5 procent. 

De grootste onzekere factor is en blijft de handelsoorlog tussen China en de VS, schrijft de bank. Beide landen zeggen echter al een paar weken dicht bij een akkoord te zijn om een einde te maken aan het conflict.

De relatief gunstige cijfers kunnen de onderhandelingspositie van China een steuntje in de rug geven, nu blijkt dat het land minder last heeft van de Amerikaanse sancties.

Laagste groei ooit

Een economische groei van 6,4 procent klinkt voor Europese standaarden als ongekend hoog. Toch staat de groei met een percentage van 6,4 procent op het laagste niveau sinds het communistische land 27 jaar geleden begon met de publicatie van kwartaalcijfers.

Begin jaren negentig en in de kwartalen vóór de economische crisis van 2008 schuurde China nog tegen de 15 procent aan. Ter vergelijking: in Nederland groeide de economie in het laatste kwartaal van 2018 met een half procent. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra: "Wij zouden voor zulke cijfers een moord plegen."

RTL Z Nieuws - 09:00 uur

02:20