RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

TUI vliegt tijdelijk zonder defibrillator door wissel toestellen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Op een aantal vluchten van TUI Nederland is tijdelijk geen AED aanwezig, een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dat is een gevolg van het aan de grond houden van TUI's Boeing 737 Max-toestellen sinds de crash met zo'n toestel in Ethiopië, vorige maand.

Daardoor heeft TUI vliegtuigen moeten inhuren bij een andere maatschappij, SmartLynx. Die toestellen beschikken niet over zo'n defibrillator.

Twee weken geleden, op 5 april, werd een 76-jarige Nederlandse man onwel aan boord van een TUI-vlucht uit Antalya naar Amsterdam. Het personeel heeft geprobeerd de man te reanimeren, maar er was geen AED aan boord. De man is tijdens de vlucht overleden. Het is niet bekend of een AED de man had kunnen redden.

Aantal
Lees ook:
Aantal AED's afgelopen jaar flink toegenomen

Volgens een woordvoerder van TUI is het aan de vliegtuigmaatschappij om te beslissen of er een AED aan boord is of niet. "Onze eigen vliegtuigen hebben dat, maar SmartLynx niet. Daar zijn we met ze over in gesprek. Maar dat is, zoals alles in de luchtvaart, met veel regels omgeven." Want hoewel een AED draagbaar is, is het toch niet mogelijk om er zomaar één mee te nemen aan boord, zegt de TUI-woordvoerder. "Als er een AED is, moet al het personeel daar ook weer apart op getraind worden, bijvoorbeeld."

Verplicht in VS

TUI huurt op dit moment twee vliegtuigen van SmartLynx. De vluchten worden uitgevoerd met een gedeelde crew: deels TUI-personeel, deels SmartLynx.

In Amerika is het verplicht om een AED aan boord te hebben. In Europa bepalen de vliegtuigmaatschappijen dat zelf. De Hartstichting laat in een reactie weten dat AED's aan boord van vliegtuigen 'een must' zouden moeten zijn. "Als je binnen de eerste zes minuten bij een hartstilstand reanimeert en bij een schokbare hartritmestoornis defibrilleert met een AED, is de overlevingskans 50-70 procent. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet, verlaagt de overlevingskans met 10 procent."

Patrick
Lees ook:
Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'