Ajax meldt zich in halve finale na magische avond in Turijn

Reacties

Ajax heeft wederom voor een geweldige stunt gezorgd door ten koste van Juventus de halve finale van de Champions League te bereiken. Zo schreef de ploeg van trainer Erik ten Hag precies 42 dagen na het mirakel in Madrid, toen titelhouder Real Madrid op indrukwekkende wijze werd uitgeschakeld, wederom geschiedenis.

Juventus
Juventus
1 - 2
Ajax
Ajax

Juventus kampte met de nodige personele problemen. Mario Mandzukic, Giorgio Chiellini en op het laatste moment ook nog Douglas Costa haakten geblesseerd af voor de wedstrijd tegen Ajax. Paulo Dybala was daarom de spits, terwijl Emre Can een basisplaats had op het middenveld. Mattia De Sciglio kreeg de voorkeur boven João Cancelo, die in Amsterdam een matige indruk achterliet. Bij Ajax was zoals verwacht Noussair Mazraoui de vervanger van de geschorste Nicolás Tagliafico.

Het werd niet de avond van Mazraoui, die terugkeerde van een schorsing. De vleugelverdediger ging al na zes minuten door zijn enkel bij een duel met Dybala. Hij probeerde het nog een paar minuten, maar moest zich vervolgens laten vervangen door Daley Sinkgraven, die zijn debuut maakte in het hoofdtoernooi van de Champions League. Het was een tegenvaller voor Ajax, dat in de openingsfase niets te vertellen had in Turijn. Juventus speelde een paar versnellingen hoger dan in de heenwedstrijd en was heer en meester.

Een geëmotioneerde Noussair Mazraoui gaat geblesseerd van het veld.

Echt grote kansen leverde de goede start Juventus niet op. Can liet Andre Onana schrikken door een uittrap van de keeper te blokken, maar de bal rolde naast. Het eerste gevaar van Ajax was bijna wel direct goed voor een treffer. David Neres combineerde knap met Dusan Tadic in de zestien van de Italianen. Het schot van Neres werd geblokt, maar kwam wel tot bij Van de Beek. Die schoot van dichtbij over.

Na een klein halfuur ging het alsnog mis voor Ajax. Cristiano Ronaldo liet weer eens zien graag tegen de Amsterdammers te spelen door een hoekschop van Miralem Pjanic feilloos tegen de touwen te koppen: 1-0. Opvallend was hoe enorm vrij Ronaldo stond na zijn loopactie. De VAR liet scheidsrechter Clément Turpin nog wel naar de beelden kijken omdat Joël Veltman naar de grond ging bij de corner, maar hij bleek te zijn geduwd door ploeggenoot Matthijs de Ligt.

Ajax was zichtbaar onder de indruk van het tegendoelpunt en haalde geen moment het niveau van de heenwedstrijd in de eerste helft. Frenkie de Jong werd continu op de huid gezeten door twee Juventus-spelers en dat zorgde ervoor dat de ploeg van Ten Hag niet aan voetballen toekwam. Toch gingen de ploegen met een 1-1 stand rusten. Tien minuten voor rust kwam een mislukt schot van Hakim Ziyech zomaar voor de voeten van Van de Beek, die de bal ijzig koel in het doel schoof. Federico Bernardeschi was blijven hangen, waardoor het geen buitenspel was.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met wonderkind Moise Kean (19) voor de tegenvallende en niet geheel fitte Dybala begon Juventus duidelijk met aanvallende intenties aan de tweede helft. Toch was de eerste grote kans er na zeven minuten voor Ajax. Ziyech werd na een goede aanval vrijgespeeld en dook op voor het doel van Juventus. Zijn schot met rechts werd gestopt door Wojciech Szczesny, die daarmee voorkwam dat Juventus twee doelpunten nodig had om de halve finale te bereiken.

De kans was tevens het startsein van een sterke Ajax-fase. Juventus stond voor het eerst net zo onder druk als vorige week in Amsterdam en Ajax zocht brutaal de aanval. Bijna leverde dat de 1-2 op via Van de Beek. De maker van de 1-1 stuurde de bal vanaf randje zestien richting de bovenhoek, waar Szczesny met zijn vingertoppen een doelpunt voorkwam. Een razendsnelle counter via Neres en Tadic leverde Ziyech net geen opgelegde kans op. Pjanic voorkwam dat met een uitstekende sliding.

In de 66ste minuut werd de druk van Ajax Juventus dan toch teveel. Een uitstekende hoekschop van Lasse Schöne werd door De Ligt tegen de touwen gekopt: 1-2. De aanvoerder van de Amsterdammers troefde bij zijn indrukwekkende sprong zowel Daniele Rugani als Alex Sandro af. Het doelpunt kwam Ajax toe. De koploper van de Eredivisie was dominant en had na rust weinig te duchten van Juventus, dat nauwelijks onder de druk van Ajax uit kwam.

Juventus mocht zelfs van geluk spreken dat het een kwartier voor tijd geen 1-3 werd. Ziyech lepelde de bal over de Italiaanse defensie heen richting Neres, die oog in oog met Szczesny het vizier niet op scherp had staan. Juventus werd dreigend via een kopbal van Kean, terwijl De Ligt een kopkans voor Ronaldo voorkwam. Ziyech dacht met een fraai schot de 1-3 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Schöne schoot uit kansrijke positie naast.

Zo leek de tweede helft veel op de wedstrijd in Amsterdam. Ajax had de controle en kreeg volop kansen, maar weer liet de ploeg na om de spanning uit de wedstrijd te halen. Omdat zelfs Champions League-fenomeen Ronaldo Juventus dit keer niet kon redden, voegde Ajax zich ondanks de gemiste kansen wel bij de laatste vier in de Champions League. In de halve finale wacht de Nederlandse stuntploeg een dubbele ontmoeting met de winnaar van Manchester City-Tottenham Hotspur. Het heenduel werd door Tottenham met 1-0 gewonnen.