DE WERELD NU

De politie zwijgt steeds vaker over alles – patroon wordt zichtbaar

corruptie politie, Verkeersboetes

De politie zwijgt steeds vaker over alles. Ook tegen journalisten. Onmiskenbaar is men begonnen met nieuw beleid – waarover men evenmin iets zegt.

Het goede nieuws is dat de politie binnenkort meer fondsen beschikbaar zal hebben voor het echte politiewerk – de afdeling voorlichting groeide de afgelopen decennia met afstand het snelste bij de sterke arm. Nadeel is dat we steeds minder zullen horen over de effectiviteit van hun werk. Maar heel veel slechter dan het nu gaat lijkt niet eenvoudig te verwezenlijken, zodat dat nu niet direct onze grootste zorg hoeft te zijn.

Het slechte nieuws is dat als we zo doorgaan zelfs berichten als onderstaande langzaamaan zullen verdwijnen:

Politie

Het AD had er vanmorgen een verhaal over, aldus de NOS. Het was een klein nieuwsitem waarover weinig onrust ontstond, maar waarover veel werd gespeculeerd. Van weinig belang, maar juist dan lijkt er geen reden te zijn voor al te veel terughoudendheid – er zijn al teveel geruchten op internet waar men geen raad mee weet. Zou iets als dit daaraan toevoegen echt helpen? Het maakt de geloofwaardigheid van diverse andere zaken wellicht minder prangend, maar toevoegen doet het niets.

De treinexplosie van afgelopen zondag bij Nijmegen werd veroorzaakt door vuurwerkbommen. Dat meldt het AD op basis van bronnen. Het zou gaan om zelfmoord. De identiteit van het slachtoffer wordt niet bekendgemaakt.

Piëteit met de nabestaanden? Dat komt in gradaties. Wie denkt de directe omgeving van nabestaanden te vrijwaren van kennis van het gebeurde moet nog maar eens opnieuw denken: dat lukt niet en is ook nog nooit gelukt. Dat ook de politie dat beseft is een zekerheid. De echte reden is het daarom niet.

Van hetzelfde laken een pak was de mededeling door radioverslaggevers ter plaatse vorige week zondag dat bij een marathonloop iemand was overleden, maar de politie weigerde zelfs te zeggen of het ging om een man of een vrouw. Zowel dwaas als opmerkelijk – alle direct betrokkenen weten het, en voor de rest van het land is het niet van belang. Dit is loze kennis, die je een dag later al vergeten bent. En dan heb ik nog een gruwelijk goed geheugen. Waarom dan heb ik het nu onthouden? Omdat de politie er het zwijgen toe wilde doen!

Onmiskenbaar is hier sprake van nieuw beleid bij de afdeling voorlichting. Dat als dit wordt voortgezet de opheffing van de afdelingen voorlichting het gevolg zal zijn is niet het ergste hiervan – dat is de onzekerheid die langzaam de samenleving binnen zal sluipen dat de overheid niet langer genegen is te vertellen wat er om ons heen plaatsvindt. In plaats van wantrouwen van het politiegezag, wéten we voortaan dat we ze niet vertrouwen kunnen. Een verbetering lijkt dat me niet.


Meer over de problemen met en bij de Nederlandse politie vindt u hier in ons dossier op Veren of Lood.

8 reacties

  1. BegrensEuropa! schreef:

    Afdelingen voorlichting zijn een enorme bron van nepnieuws en verwarring geworden. Tijd om weer man en paard te noemen. Is veel makkelijker en goedkoper. Weg met die gevoeligheden.

  2. Ernie van de Wal schreef:

    Kijk, met zulke mededeelzaamheid geeft je er de invulling aan, die statistisch het best tot zijn recht komt.

    Iemand die zich met vuurwerkbommen van het leven berooft in een treinstel op een rangeerterrein is 100% on-logisch.
    Zelfmoord is een wanhoopsdaad en geen werkgelegenheidsproject.
    Als je met je zelfmoord een statement wil maken, dan spring en van het perron van 024-CS voor een rijdende trein.

    De met stip meest voor de hand liggende optie is dan, dat een moslim wat klungelig een aanslag voorbereidde, wat hem fataal werd.
    Mocht het anders zijn, staat het de politie uiteraard vrij om dat te melden. Wat ik hier stel is zo ongeveer dat, wat de burger ervan denkt.

  3. Dick Kraaij schreef:

    >> Wie denkt de directe omgeving van nabestaanden te vrijwaren van kennis van het gebeurde moet nog maar eens opnieuw denken: dat lukt niet en is ook nog nooit gelukt.

    Marco Kroon moest het nieuws over zijn schorsing uit de krant vernemen. Hoe je ook over oorlogsheld Marco Kroon denkt (zijn IQ en EQ zijn waarschijnlijk aan de lage kant, helaas) – ik vind dat aanzienlijk erger.

  4. Grapjas schreef:

    Anders komt maar uit dat die open grenzen DE ONDERGANG waren van onze veiligheid, en inmiddels RUIM 95 % van de misdaad NIET door Henk en Jan worden gepleegd. De EUSSR zal immers niet stoppen voor elke lidstaat is veranderd in een Afrikaanse faalstaat. Voelen de toekomstige EUSSR- burgers zich beter thuis…

  5. carthago schreef:

    Het achterhouden van essentiële terreur informatie door de plisie ligt in het verlengde van de grijns van mephisto rutte.

  6. Rob Wouters schreef:

    Het is nog veel erger. Steeds vaker vraagt de politie om uit te kijken naar een dader zonder het signalement erbij te geven of volstaat met een hele vage omschrijving. Nu ligt het vaak voor de hand om wie het gaat, maar door het op deze manier te brengen laat de politie zien dat de prioriteit niet ligt bij het slachtoffer en/of het vatten van de dader.

  7. Cornelia schreef:

    Achterhouden van informatie hoort helemaal bij de opbouw van de Europese marxistische DDR2.
    Daar hoort censuur en het verspreiden van nep informatie in de vorm van mooie verhalen over geslaagde EU projecten ook bij. Ook de legitimatiepolitie dingen veralgemeniseren, verwarde man, relationele sfeer, ongedocumenteerd komt uit dezelfde koker.
    Nu al is het filmen van mensen die het niet willen voor burgers met Europese wetgeving verboden, daarmee is het opnemen en op internet zetten van ooggetuigenverklaringen of bijvoorbeeld straatopnames van vechtpartijen of terreuraanslagen voor burgers al strafbaar.
    Alleen media die over een licentie beschikken mogen nog direct filmen en nieuws verspreiden omdat zij zich aan de nieuwe strenge regels moeten houden.
    Elke burger weet -net als in de voormalige DDR- dat het nieuws niet meer te vertrouwen is.
    De vlucht van de burger naar alternatieve bronnen zoals veren of lood zal hierom vanzelf toe nemen.

  8. Martin de Koning schreef:

    Misschien is dit een reden , ook hier in Nederlandhttp . //www.freemasonrywatch.org/true_blue.html of https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/masons-freemasons-freemasonry-in-the-police-corruption-cover-up-conspiracy-theories-united-grand-a7333116.html