RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Laswerkzaamheden? Geen blusvliegtuigen? 5 vragen over de brand in de Notre-Dame

Brand in de Notre-Dame. Beeld © AFP

De nationale trots van Frankrijk in lichterlaaie. Vlammen uit het dak, de torenspits donderde naar beneden. Hoe kon dit drama gebeuren? En voor straks: hoe komt de Notre-Dame er weer bovenop? Vijf vragen over de brand die Parijs in het hart trof:

Wat is de oorzaak van de brand?

Er is direct een onderzoek opgestart naar het ontstaan van de brand. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk, maar Franse media melden dat het eerste oog van de onderzoekers zal vallen op de laswerkzaamheden aan de houtstructuur. Er waren onderhoudswerkzaamheden bezig aan de Notre-Dame en daarbij zou iets misgegaan kunnen zijn.

Torenspits Notre-Dame stort in tijdens brand

00:43
Dit is het moment dat de torenspits van de Notre-Dame instortte

Waarom werden er geen blusvliegtuigen ingezet?

Donald Trump tweette er gisteren over. Als het aan hem lag, werd de brand geblust met zogenoemde 'Canadians'. Dat zijn blusvliegtuigen die water oppikken uit een rivier of een meer, en dat water vervolgens uitstorten over de brand. Je ziet het vaker tijdens natuurbranden. Dat laatste is meteen de reden van de Franse autoriteiten om dat in dit geval niet te doen. Het bluswater loslaten boven een stad is gevaarlijk, en het zou er mogelijk ook toe kunnen leiden dat de vlammen overslaan naar andere gebouwen.

Waarom werd er zo weinig van buitenaf geblust?

De Franse brandweerlieden waren volgens velen in de wereld langere tijd niet zichtbaar gisteravond. Ze blusten niet met grote stellages van buitenaf, maar deden dat van de binnenkant. Waarom? Franse media melden dat dit de standaard werkwijze is van de Fransen. Zo druk je namelijk de warmte van binnen naar buiten en blijft het geraamte van het gebouw beter behouden. Dat kan wel alleen als er geen gevaar is dat het gebouw instort, liet de Franse brandweer weten.

Hoeveel gaat de verbouwing kosten en wie gaat het betalen?

President Emmanuel Macron liet er geen twijfel over bestaan: de Notre-Dame zal herbouwd worden. Toch zal hij ook even gedacht hebben aan het prijskaartje dat daar aan zal hangen. De oorspronkelijke herstelwerkzaamheden gingen namelijk al 150 miljoen euro kosten. Dat bedrag zal nu een stuk hoger liggen. Maar Macron hoeft het geld niet alleen op te hoesten. Hij werd al een flink stuk op weg geholpen door de miljonairsfamilie Pinault en er zijn al tal van crowdfundingsacties voor de Notre-Dame opgestart. Daaruit blijkt wel: dit is niet zomaar een gebouw.

Hoeveel van de rijkdommen in de Notre-Dame zijn bewaard gebleven?

Laten we voorop stellen dat er grote schade is toegedaan aan de schatten binnenin de Notre-Dame. Maar de brandweer heeft wel degelijk snel gehandeld als het gaat om het culturele erfgoed. Vele brandweerlieden werden uiteraard ingezet om de vlammen te lijf te gaan, maar vanaf de start van de operatie zijn er ook mensen de kathedraal ingestuurd om zoveel mogelijk van de pracht en praal veilig te stellen. Welke schatten er zijn gered en welke niet, is nog niet bekend.

Parijs
Lees ook
Parijs ontwaakt: zo ziet de Notre-Dame er nu uit