VVD wil debat na negeren parkeerklachten bij eerste paal moskee

Foto: Stichting Ar-Rahma/Kleurrijk Saendelft

Het is de VVD ter ore gekomen dat afgelopen vrijdag klachten uit de buurt over parkeeroverlast zijn genegeerd door zowel de wijkmanager als handhaving tijdens het slaan van de feestelijke eerste paal voor de moskee in Assendelft. ‘Wij hebben begrepen dat een van de overwegingen was dat dit om een evenement ging en daarmee een uitzondering vormt op de afspraken over hoe voorkomen moet worden dat de wijk parkeeroverlast ervaart,’ schrijft fractievoorzitter Marianne de Boer aan het college. Ze wil het daar in de gemeenraad over hebben.

Waarom is ervoor gekozen om niet tot handhaving over te gaan hoewel op dit stuk een parkeerverbod geldt, is haar eerste vraag. En als de wijkmanager van mening is dat dit om een evenement ging, is er dan een evenementenvergunning aangevraagd door het bestuur van de stichting Ar-Rahma/Kleurrijk Saendelft en afgegeven door de gemeente Zaanstad? Mocht zo’n vergunning wel afgegeven zijn, staan daar dan voorwaarden in met betrekking tot het parkeren?

Tweede Bibob-onderzoek

De VVD vraagt zich af hoe de situatie van afgelopen vrijdag moet worden gezien in het licht van toekomstige evenementen in de moskee. De Boer heeft ook gelezen dat het benodigde geld voor de bouw van het cultureel centrum annex gebedshuis nog lang niet binnen is. ‘Dit betekent dat het tweede Bibob-onderzoek niet gestart kan worden. Voortgang van de bouw is echter nodig om te voorkomen dat de gemeente de omgevingsvergunning intrekt en de bouw niet kan plaatsvinden. Het baart de VVD zorgen dat bij de eerste gebeurtenis de eerder gemaakte afspraken met betrekking tot parkeeroverlast wordt geschonden en de randen van onze procedures al voor de eerste paal worden opgezocht.’

Gevolgen voor gemeente

Ze toont zich ook bezorgd over mogelijke risico’s voor de gemeente. Wanneer gaat het college opdracht geven voor het tweede Bibob-onderzoek? Een van de voorwaarden in de vergunning van de stichting is dat het geld voor de bouw uit onverdachte hoek moet komen en daarom komt er nog een onderzoek naar de herkomst van de geldstromen. Maar wat als die niet stromen? Hoe monitort het college de voortgang van de bouw in relatie tot het tweede Bibob-onderzoek?

De VVD schrijft in de wijk en op sociale media te merken dat er onlangs onrust is ontstaan om een aantal redenen:

  • Het verkeerde briefpapier dat is gebruikt voor een brief aan onwonenden, waardoor de indruk ontstond dat de afzender de gemeente was;
  • Het niet handhaven van parkeerovertredingen na klachten van bewoners;
  • De start van de bouw zonder een duidelijke herkomst van de financiering, ‘hoewel het stichtingsbestuur heel open is over de banden met de Blauwe Moskee in Amsterdam’. ‘Daarvan eerder al is vastgesteld dat er geldstromen zijn uit Saudi-Arabië en Qatar,’ schrijft De Boer;
  • De namen en adressen van inwoners die bezwaar hebben gemaakt tegen de komst van de moskee zijn bekendgemaakt bij het moskeebestuur zonder de waarschuwing om deze namen en adressen niet verder te verspreiden. Daardoor kan de veiligheid in het geding zijn.

De wijkmanager en wijkagenten zijn op de hoogte van eerdere bedreigingen, weet de VVD. De partij concludeert dat al deze zaken ‘niet bijdragen in de toch al zeer gevoelige relatie tussen deze wijk en de moskee en haar bestuur’. Wat gaat de portefeuillehouder doen met de zorgen van de inwoners?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen