'Lening voor ouderen om langer thuis te wonen amper aangevraagd'

De lening voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen, wordt amper aangevraagd. De 'blijverslening' is slechts 75 keer aangevraagd sinds 2015 volgens cijfers die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

De blijverslening is vergelijkbaar met een starterslening, alleen is deze bedoeld voor ouderen die hun huis willen aanpassen om zo langer thuis te kunnen blijven wonen. De lening kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het weghalen van drempels en het plaatsen van een traplift.

Onbekendheid

De lening kan momenteel bij meer dan honderd gemeenten worden aangevraagd. Ouderenorganisatie ANBO vindt dat nog niet genoeg, want Nederland telt meer dan driehonderd gemeenten. Volgens de ouderenorganisatie is dat ook een van de oorzaken waardoor zo weinig ouderen van de lening gebruikmaken. "De blijverslening moet landelijk geregeld worden, zodat het niet meer per gemeente verschilt", zegt de woordvoerder van de ANBO.

Verder denkt de ouderenorganisatie dat het geringe aantal aanvragen ook komt doordat de lening nog bij te weinig mensen bekend is. "Gemeenten moeten meer doen aan voorlichting en de lening actief aanbieden aan ouderen." Het ligt volgens de ANBO niet aan de voorwaarden.

De christelijke ouderenorganisatie KBO-PCOB voegt toe dat ouderen soms bang zijn om zich in de schulden te steken, ondanks de lage rente.

Overbodig?

De overheid streeft ernaar om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, wat goedkoper is dan wonen in een verzorgingshuis. De blijverslening is bedoeld als stimulans.

De PvdA gaat morgen Kamervragen stellen om erachter te komen wat de precieze reden is van de weinige aanvragen. Het zou volgens de PvdA ook kunnen dat de lening niet effectief is of dat ouderen hem niet nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl