Nieuws

Radicaliseringsbeleid onder de loep: universiteit doet onderzoek na nieuws Omroep Gelderland

De Universiteit Utrecht gaat de aanpak van radicalisering door de gemeente Arnhem onder de loep nemen. Dat gebeurt naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland, waarin veel kritiek op dit beleid naar voren kwam. © Pixnio
De Universiteit Utrecht gaat de aanpak van radicalisering door de gemeente Arnhem onder de loep nemen. Dat gebeurt naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland, waarin veel kritiek op dit beleid naar voren kwam.
Arnhem besteedt erg veel aandacht aan veiligheid, maar te weinig aan het voorkómen van radicalisering, zo bleek. Na de berichtgeving beloofde burgemeester Ahmed Marcouch de raad een externe evaluatie. Ook volgde een debat in de raad over de radicaliseringsaanpak.
In een brief schrijft Marcouch aan de gemeenteraad dat 'de Universiteit Utrecht veel expertise heeft op dit gebied'. De universiteit heeft een ervaren onderzoeksteam voor ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken zoals radicalisering.
De kosten voor de evaluatie zijn bijna 50.000 euro. Dit bedrag wordt betaald uit geld dat de gemeente kreeg van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

'Hoe is dit gegaan?'

De SP in de Arnhemse raad wil van de burgemeester weten of het onderzoeksteam ook onderzoekt hoe Arnhem het plan van aanpak tegen radicalisering de laatste jaren heeft uitgevoerd, aangestuurd, gecontroleerd en verantwoord. Daarnaast vraagt de partij of het onderzoek dat Omroep Gelderland uitvoerde ook wordt meegenomen in de evaluatie.

Kritiek op beleid

De berichtgeving van Omroep Gelderland is gebaseerd op ongeveer 25 gesprekken die vorig jaar zijn gevoerd. Hierin werd stevige kritiek op het Arnhemse radicaliseringsbeleid geuit.
Geïnterviewden stelden toen dat de gemeente veel minder diep 'in de haarvaten' van de lokale samenleving zit dan burgemeester Ahmed Marcouch deed voorkomen.
Er zou te veel aandacht zijn voor het 'in beeld houden' van een kerngroep van 23 geradicaliseerde Arnhemmers. Intussen zou de gemeente onvoldoende doen om te voorkomen dat jongeren radicaliseren.

Zie ook: