Ads Top

Zonnepark Wieringermeer officieel geopend

In Nederland liggen 8 miljoen zonnepanelen op daken van woonhuizen. Na eigen gebruik van particulieren blijft 1,5 terrawatt uur aan stroom over. Op dit moment wordt deze reststroom in Nederland echter nog geoormerkt als grijze stroom in plaats van groen. De energiemarkt is hierdoor niet transparant genoeg.

Voor het oormerken van stroom die door particulieren met zonnepanelen wordt opgewekt, zijn certificaten nodig, die worden uitgegeven door CertiQ. De administratieve lasten hiervoor zijn echter te hoog voor particulieren. Dit is de reden waarom deze duurzaam opgewekte stroom dan maar als grijs geoormerkt wordt. Michiel Sintenie, Specialist Lead van Vattenfall: “We zijn op zoek naar een oplossing waarmee we kleinschalig duurzaam opgewekte stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen bij iemand thuis groen kunnen labelen”. Vattenfall ziet een belangrijke rol voor blockchain en artificiële intelligentie om dit probleem op te lossen en grotere stappen te zetten in de wereldwijde energietransitie.

Vattenfall kijkt met partners naar nieuwe technologie als blockchain en AI om meer inzicht te krijgen in de opwek. Oplossingen hiervoor worden onder andere gevonden tijdens de grootste blockchain- en artificiële intelligentie-hackathon ter wereld, de Odyssey Hackathon in Groningen.

Vattenfall levert energie en duurzame oplossingen aan 2 miljoen klanten in Nederland en werkt samen met zowel bedrijven, overheden en partijen als woningbouwcorporaties. Vattenfall heeft 4.800 medewerkers in Nederland en heette tot 2019 Nuon. Met 20.000 collega’s in Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië en Frankrijk werkt Vattenfall aan de ambitie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.