RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Steeds minder jongeren staan achter het koningshuis'

Koning Willem-Alexander tijdens de 7de editie van de Koningsspelen in Lemmer. Beeld © ANP

De populariteit van het koningshuis daalt onder Nederlandse jongeren, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. In 2007 was 70 procent van de jongeren nog enthousiast over de Oranjes, vorig jaar was dat nog maar 55 procent.

Dat meldt de NOS die bureau Ipsos onderzoek liet doen. De steun onder jongeren (ondervraagden waren tussen de 18 en 34 jaar) voor het koningshuis neemt al jaren af. Ook de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 heeft daar niets aan veranderd, blijkt uit de cijfers.

55-plussers

Uit eerder onderzoek bleek al dat ook bij oudere Nederlanders het draagvlak voor het koningshuis is afgenomen. Alleen Nederlanders van 55 jaar of ouder blijven onverminderd enthousiast over de Oranjes. Het percentage dat achter de monarchie staat is bij die groep al jaren rond de 80.

Waarom zien steeds minder jongeren het koningshuis zitten? Volgens Ipsos komt dat mogelijk door de hoge kosten die het koningshuis met zich meebrengt. In 2019 krijgen de Oranjes in totaal 8,4 miljoen euro uitgekeerd.

Hoge rapportcijfers

Ondanks de afnemende populariteit van de monarchie, blijven koning Willem-Alexander en koningin Máxima wel populair. Willem-Alexander krijgt steevast een 7,5 als rapportcijfer en zijn vrouw Máxima een 8.

Klein
Lees ook:
Klein miljoen meer naar koningshuis, koning gaat 24.000 euro meer verdienen