Rumoer in Usquert: de FIOD vermoedt een gokimperium in het Groningse dorp en valt binnen

Een van de villa's in Usquert waar de FIOD dinsdag binnenviel. Foto: Ina Reitzema

Een van de villa's in Usquert waar de FIOD dinsdag binnenviel. Foto: Ina Reitzema

Rumoer in Usquert, dinsdagmiddag. De FIOD vermoedt een gokimperium in het Groningse dorp en legde beslag op 30 miljoen euro, drie auto’s en de administratie.

Bij het vallen van de duisternis was de rust dinsdagavond teruggekeerd in Wadwerderweg, een straat met luxe villa’s aan de rand van het Noord-Groningse dorp. Eerder op de dag deed een ploegje medewerkers van de FIOD invallen bij twee van de statige panden.

Een van de woningen, Langeheerd genaamd, is in bezit van een bedrijf van Willie A. Het andere huis is eigendom van zijn partner. De opsporingsdienst verdenkt A. samen met drie andere mannen en een vrouw van het aanbieden van online kansspelen zonder vergunning en van het witwassen van inkomsten.

Miljoenen euro’s en drie auto’s

De FIOD doorzocht dinsdagmiddag vier woningen en een bedrijfspand in Noord-Groningen. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op bankrekeningen met ruim 30 miljoen euro, drie auto’s, de administratie en onroerend goed in zowel binnen- als buitenland. Aanhoudingen zijn niet verricht.

Op het woonadres van A. staan meerdere bedrijven ingeschreven, via een piramideconstructie met elkaar verbonden. De FIOD vermoedt dat de vijf verdachten via verhullende vennootschappen in Nederland en het buitenland online gokspellen aanbieden.

Simbat Entertainment Systems

Zonder vergunning van de Kansspelautoriteit is het aanbieden van gokspellen via internet strafbaar. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trok vorig jaar een vergunning in van Simbat Entertainment Systems Ltd.. Bij dit bedrijf, dat zetelt op de eilandengroep de Seychellen, is A. betrokken. Het bedrijf vocht dat besluit aan, maar de rechter stelde de ACM in 2018 in het gelijk .

Tussen 2012 en 2017 haalde het vijftal een omzet van 50 miljoen euro, denkt de FIOD.

Ze investeerden dit geld deels in onroerend goed, waardoor er volgens de opsporingsdienst sprake is van witwassen. A. kocht het pand Langeheerd, dat direct naast zijn woning ligt, in 2005 voor bijna zes ton. Het stond destijds al tijden te koop en was bij de stichting Terebint in beeld voor de opvang van psychiatrische patiënten en ex-verslaafden. Veel inwoners van Usquert, onder wie A., voorzagen veel nadelen. Vandaar dat hij het kaapte, met het idee er een hotel, hostel en lunchcafé van te maken.

Het pand staat nog steeds leeg.

Strijd met burgemeester Marijke van Beek

In Usquert is A. een bekend figuur. In 2011 startte hij twee websites over de perikelen rond café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl. Hij steunde daarmee de uitbaters die moesten vertrekken van van – toen nog – gemeente Eemsmond. Vorig jaar plaatste hij uit onvrede over het zonnepanelenbeleid nog een groot billboard in zijn tuin met daarop burgemeester Marijke van Beek afgebeeld als heks.

In de villa naast Langeheerd reageert de zoon van A. dinsdagavond op de deurbel. Zijn vader is niet thuis, zegt hij. Verder geeft hij geen commentaar.