Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Academici willen racistische muurschildering uit Franse parlement

  •  
13-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Assemblée_nationale_02
Twee Franse academici zijn een petitie begonnen om steun te vragen voor het verwijderen van een muurschildering in het Franse parlement. De flinke afbeelding, die de Franse afschaffing van de slavernij in 1794 zou moeten vieren, laat vooral racistische karikaturen zien van zwarte mensen. Om die reden willen Mame-Fatou Niang, verbonden aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh en Julien Suaudeau, die les geeft aan dezelfde universiteit, dat de schildering van de Franse kunstenaar Hervé di Rosa na 28 jaar wordt weggehaald.
“De aanwezigheid van de schildering – en de totale onverschilligheid – in het hart van een van de belangrijkste plekken van de Republiek maakt de wond alleen maar erger,” schrijven de academici in een open brief in L’Obs magazine. “Het is historisch gezien onacceptabel en politiek onbegrijpelijk. We vragen om de verwijdering van deze muur van schaamte.” Hoewel de twee zeggen te snappen dat de karikaturale stijl van Di Rosa vaker grote lippen bevat, doet het op deze plaats denken aan oude racistische en koloniale beelden zoals die werden gebruikt in Kuifje in Afrika en Franse en Amerikaanse advertenties.
Cc-foto: Gpsenti
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.