RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

FIFA tegen scheidsrechters: wedstrijd vaker staken bij racisme

Gianni Infantino. Beeld © EPA

Scheidsrechters moeten een voetbalwedstrijd vaker staken bij racistisch gedrag van publiek. Dat zegt Gianni Infantino, de hoogste baas van wereldvoetbalbond FIFA.

Hij reageert met zijn oproep op een paar incidenten die de afgelopen weken ophef veroorzaakten. Gisteren nog werd een wedstrijd in de Franse hoogste divisie stilgelegd nadat toeschouwers op de tribune in Dijon apengeluiden hadden gemaakt bij balcontact van Prince Gouano, de aanvoerder van Amiens.

Racistische spreekkoren

Gouano had bij de scheidsrechter aangedrongen op het onderbreken van de wedstrijd. De FIFA zegt volledig achter hem te staan en ook spelers te steunen als Kalidou Koulibaly (Napoli), Raheem Sterling (Manchester City) en Danny Rose (Tottenham Hotspur). Ze waren de afgelopen tijd alle drie het mikpunt van racistische spreekkoren en incidenten.

FIFA-voorzitter Infantino laat in een verklaring weten bij alle aangesloten bonden en clubs aan te dringen op het instellen van harde maatregelen als het zich opnieuw voordoet. "Racisme heeft in het voetbal geen plek, net als in de maatschappij." Hij wijst op de 'driestappenprocedure' die de FIFA bij toernooien heeft ingesteld. Scheidsrechters mogen daarbij de wedstrijd definitief staken als racistisch gedrag de kop opsteekt.

Dijon
Lees ook:
Dijon - Amiens stilgelegd wegens racisme