BRIEFJE VAN JAN – Aan Arnoud van Doorn

12-04-2019 11:21

Arnoud van Doorn. Screenshot Weltschmerz
Communie/Lentefeest 2019

Meneer Van Doorn,

Het is u weer gelukt.

Mensen vinden dat u een onfatsoenlijke tweet de wereld in stuurde.

NRC Handelsblad had een verhaal over een stelletje extreem-rechtse kneuzen. Wel 25 in Dump-kleding gestoken lowlifes van ‘Identitair Verzet’ die in Frankrijk halve liters Schültenbrau waren wezen drinken, wedstrijdjes armpje drukken hadden gehouden en met de piemel in de hand hadden gefantaseerd over hoe hun land er had uitgezien als die psychopaat met dat snorretje een kleine 75 jaar geleden wél had gewonnen.

De nogal overdreven kop die de redactie van NRC er boven zette luidde ‘Klaar voor nieuwe burgeroorlog’ en er stond een foto bij van twee van die rukkertjes op het dak van een islamitische school in Amsterdam met een spandoek met daarop de tekst ‘Wie islam zaait, zal sharia oogsten’.

En wat twitterde u, de oud-fractiemedewerker van D66 die zich tot de islam bekeerde, vervolgens?

“Kom maar op. Het verschil met de joden is dat wij ons niet als makke schapen laten afvoeren.”

Heel smaakvol is het natuurlijk niet.

Vooral niet omdat veel joden West-Europa op dit moment juist ontvluchten omdat hun levensgeluk verpest wordt door uw vrienden. Vraag maar aan de nabestaanden van Emanuel en Miriam Riva, Dominique Chabrier en Alexandre Strens, de vier slachtoffers van de islamitische aanslag op het Joods Museum in Brussel. Of, dichter bij huis, aan Daniel Bar-On, de eigenaar van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam.

Het blijft, zullen we maar zeggen, in uw kringen niet altijd beperkt tot anti-semitische gedáchten.

Of de joden die in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd naar de vernietigingskampen allemaal ‘makke schapen’ waren, waag ik te betwijfelen. Er zijn er ook heel wat gesneuveld omdat veel Nederlanders laffe wegkijkers waren of zelfs smerige verraders, die voor drie knaken ‘kopgeld’ bereid waren hun medeburgers aan te geven.

Maar waar u natuurlijk volkomen gelijk in heeft is dat jullie, de salafistische moslims, je niet als ‘makke schapen’ zullen laten behandelen als die ‘nieuwe burgeroorlog’ aanbreekt.

Weet u waarom?

De rol van ‘mak schaap’ is in een oorlog altijd weggelegd voor het slachtoffer.

Nooit voor de agressor.

Groet,
JanD