E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 11 apr 2019
Beste lezer,

De uitslag van de Israëlische verkiezingen is binnen. Het resultaat: meer Netanyahu. Dat betekent ongetwijfeld: meer kolonisering, meer discriminatie en meer geweld.

Het volgende kabinet-Netanyahu zal naar verwachting een nog nationalistischer en religieuzer karakter dragen dan het vorige. De verkiezingsuitslag kan gezien worden als de definitieve ondergang van de twee-statenoplossing, de lang gekoesterde formule voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.
De NRC raadde in haar hoofdredactioneel commentaar Nederland en de EU aan nu maar...

“...eens te zoeken naar een andere oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dan de twee-statenoplossing, die volkomen uit beeld is. [...] Israël stevent af op één staat. De voornaamste vraag luidt dan: krijgen alle Palestijnen in die staat volledige burgerrechten? Die kant lijkt het niet op te gaan."
Infographic van het Institute for Middle East Understanding
De formule van een onderhandelde oplossing waarbij het eindpunt de vorming van een Palestijnse staat zou moeten zijn, naast Israël, ontbeert elk draagvlak in Israël.

Daarnaast worden er dagelijks “feiten op de grond” geschapen: de voortdurende uitbreiding van de nederzettingen. Binnenkort volgt wellicht annexatie van grote delen van de bezette Westoever - dit heeft Netanyahu tenslotte beloofd tijdens de verkiezingscampagne.
Uitspraken van Israëlische partijleiders, opgetekend door het Institute for Middle East Understanding

Nederland en de EU houden vast aan oplossing die buiten beeld is

Ondertussen blijft de twee-statenoplossing de basis van de Nederlandse en Europese politiek ten opzichte van de kwestie Israël/Palestina. Dat leidt tot de absurde situatie waarin Nederland en de EU, zich verschuilend achter een achterhaalde formule, uiteindelijk passief blijven toekijken hoe Israël het internationaal recht en de mensenrechten voortdurend aan zijn laars lapt.
Zoals eerder door ons vastgesteld, steunt het kabinet Rutte-III en een meerderheid van de Tweede Kamer tot dusver het beleid van Netanyahu. Maar is die houding vol te houden als dag na dag zal blijken dat de kolonisering van bezet Palestijns gebied in rap tempo wordt voortgezet?
Als het schenden van de mensenrechten doorgaat?
Als blijkt dat zich steeds meer een systeem van apartheid aftekent?
Wij zullen er steeds bij de Nederlandse politiek op blijven aandringen zich niet te verschuilen achter lege diplomatieke formules, maar actief op te komen voor het internationaal recht. Dan doen we natuurlijk met jullie steun. Teken en deel daarom de petitie waarbij we onze regering oproepen Israël niet te laten wegkomen met het gebruik van buitensporig geweld in Gaza.

Nieuw boek Dries van Agt


Vandaag presenteert Dries van Agt zijn nieuwe boek Palestina in Doodsnood. Onze oprichter en erevoorzitter roept de wereld in een bevlogen pleidooi op tot ingrijpen. Zijn oproep geldt ook en vooral de Nederlandse regering. De Palestijnse zaak mag niet worden ‘weggesmeten op de vuilnisbelt van de geschiedenis’.

Meer informatie en bestellen >

Verdacht weinig steun op links voor de vrijheid van meningsuiting

JAN TERVOORT  Traditioneel komt politiek links op voor de vrijheid van meningsuiting. Maar als het om Israël gaat is links nagenoeg muisstil. Bibberend kijkt het toe hoe de Israël-lobby met onsmakelijke hetzes probeert iedereen met onwelgevallige opvattingen monddood te maken. Wat is hier aan de hand? Lees verder >
Steunt u ons werk met een bijdrage? Dank u wel.
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door