Direct naar artikelinhoud

Schouten: Het moet ‘radicaal anders’ met landbouwgif

Minister SchoutenBeeld ANP

Minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) wil dat er ‘radicaal anders’ in Nederland wordt omgegaan met bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Zij zegt dit in een interview met het tv-programma ‘Zembla’, dat later deze maand wordt uitgezonden.

“Ik merk dat de discussie zich steeds meer verhardt, partijen komen tegenover elkaar te staan”, aldus Schouten. De minister reageert op het resultaat van een onderzoek naar de blootstelling van omwonenden van bollenvelden aan bestrijdingsmiddelen. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu RIVM, blijkt volgens Zembla dat de huidige risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen niet op orde is waardoor de veiligheid van jonge kinderen onvoldoende zou zijn gegarandeerd.

Het onderzoek is klaar, maar wordt waarschijnlijk morgen naar de Tweede Kamer gestuurd. Door een fout bij het RIVM is de rapportage vanavond korte tijd gepubliceerd op de website van de organisatie. Zembla besloot daarop de belangrijkste feiten uit een al opgenomen interview met Schouten te publiceren.

Volgens het programma blijkt uit het RIVM-onderzoek dat in woningen rond bollenvelden verhoogde concentraties bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen. De risiconormen worden daarbij niet overschreden. Maar volgens het tv-programma vindt het RIVM dat de manier waarop de risico’s in Nederland worden beoordeeld, niet op orde is.

Een woordvoerder van het RIVM wilde niet ingaan op het onderzoek­­ omdat de Tweede Kamer nog niet is geïnformeerd. Schouten zegt volgens Zembla dat ze meer onderzoek­­ wil naar de risico’s voor omwonenden. Ze zou op basis van het RIVM-onderzoek willen nagaan of de modellen die de overheid gebruikt­­ bij de toelating van middelen in de landbouw nog deugen. 

Lees ook:

Drentse burgers meten landbouwgif in bodem en vinden 57 middelen

De teelt van lelies laat gifstoffen achter in de bodem rond landbouwvelden in Drenthe, blijkt uit onderzoek in opdracht van de burgers in de gemeente Westerveld.

Mest barst van de chemicaliën en dat is slecht nieuws voor weidevogels

Nieuw onderzoek legt een verband tussen de afname van het aantal weidevogels en bestrijdingsmiddelen in mest, ook die van dieren op biologische boerderijen.