Ga naar Content
Gooi

Gemeente blijft bij standpunt: Blaricumse kermis moet worden versoberd

10 april 2019, 15.54 uur · Aangepast 10 april 2019, 16.35 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

De gemeente Blaricum heeft gisteravond bij de rondetafelgesprekken nog eens duidelijk gemaakt niet te willen wijken: de kermis moet in het weekend worden versoberd om overlast zoals vorig jaar tegen te gaan. "Om de kermis voor omwonenden behapbaarder te maken op de zaterdag en de zondag, moet het beleid worden aangepast", aldus burgemeester Joan de Zwart.

Bij de kermis vorig jaar in augustus liep het uit de hand met overlast van relschoppers en (drugs)dealers. Dit wil de burgemeester in de toekomst voorkomen.

Bovendien heeft de coalitie aangegeven het evenement zijn dorpse karakter terug te willen geven. Het verbieden van tenten en liveartiesten in het weekend moet hier aan bijdragen. De normale vergunning worden afgegeven.

Lees ook: Blaricumse horeca uit zorgen over kermisdebacle via open brief

Patrick Lommers, eigenaar van Moeke Spijkstra, had namens de andere horecazaken Het Vitus en d'Ouwe Tak een pleidooi gehouden voor zijn eigen plan. Dat behelst onder meer de inzet van twaalf extra vrijwilligers. Hier zou een preventieve werking vanuit gaan en de daarmee zouden de grootste problemen al zijn opgelost.

Niet te vergelijken
Bovendien zou vorig jaar toch al niet te vergelijken zijn met nu. Het café van Lommers was namelijk wegens brand gesloten en de mensen verplaatsten zich volgens hem anders dan normaal. Dat is volgens hem nu hopelijk niet aan de orde. Verder gaf hij aan dat als het plan van de gemeente doorgaat, de kermis voor de horeca financieel niet meer interessant is. Lommers: "Alle investeringen moeten dan door drie avonden worden gedeeld, in plaats van vier."

Lees ook: 'Stunt om kermis Blaricum te redden' haalt het niet in gemeenteraad

De gemeenteraadsleden waren hier echter niet van onder de indruk en maakten zich vooral zorgen om goede communicatie voor als mensen onverwacht voor een dichte deur staan. Rob Bruintjes van Democratisch Alternatief Blaricum vond dat het plan van de horeca wel een kans moest krijgen. Hij kreeg geen steun van de rest van de gemeenteraad.

Te emotioneel
Marise Lindeman-van de Koot van d'Ouwe Tak was gisteren te emotioneel om een reactie te geven aan NH Gooi. De Blaricumse horeca uitte vorige week in een open brief haar zorgen over de plannen van de gemeente. Ze roept al weken niet achter voorstel te staan: "Het besluit staat haaks op traditie, cultuur en een alom bestaande behoefte."

Hoewel in Laren er nog geen kermisoverlast is geweest, is de VVD-afdeling door de rellen in Bussum en Blaricum bang dat de raddraaiers ook naar haar gemeente komen. De parij heeft in raadvragen gesteld dat de gemeente ook daar maatregelen moet nemen om te zorgen voor 'een ordentelijk verloop van onze kermis'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!