Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Revolutionair: muizenjongen geboren zonder eicel

Worden mama en papa in de toekomst overbodig om baby's te maken? Experimenten op muizen doen vermoeden dat het op een dag mogelijk zal zijn om een baby te krijgen zonder eicel, zo blijkt uit een studie in Nature Communications.

Het is de eerste keer dat aangetoond werd dat sperma met iets anders dan een eicel gecombineerd kan worden om baby's te maken. Wetenschappers van de universiteit van Bath misleidden zaadcellen door beginnende embryo's van muizen om te vormen tot pseudo-eicellen.

Die pseudo-eicellen hebben veel gemeen met gewone cellen, zoals huidcellen. Op dit moment is er nog wel een eicel vereist om een embryo te creëren, zeggen de onderzoekers, maar in de toekomst kan het misschien mogelijk zijn om ook embryo's te creëren met andere cellen.

En dat zou betekenen dat er - in de verre toekomst - geen vrouw meer nodig is in het voortplantingsproces. "Misschien kunnen we dan gewone cellen in het lichaam combineren met sperma om een embryo te vormen", zegt onderzoeker Tony Perry aan de BBC.

Op die manier wordt het mogelijk dat twee mannen samen een kind krijgen, of zelfs dat een embryo gecreëerd wordt met de cellen en sperma van één man.

Maar zulke scenario's zijn op dit moment nog zeer voorbarig, benadrukken de onderzoekers. Hun bedoeling is in eerste instantie meer te weten te komen over de bevruchting zelf, want de exacte processen die plaatsvinden wanneer een zaadcel en eicel samenkomen zijn nog altijd een beetje een mysterie.

De kans op een succesvolle zwangerschap bij de experimenten was overigens 1 op de 4. De jongen waren gezond, hadden een normale levensverwachting en kregen nadien zelf gezonde jongen.

Eerder dit jaar slaagden Chinese wetenschappers erin sperma te creëren uit stamcellen, en daarmee een eicel te bevruchten om gezonde muizen te kweken. Een studie die met belangstelling opgevolgd werd door Perry. Door beide onderzoeken te combineren, worden zowel sperma als eicellen in de toekomst mogelijk overbodig om baby's te maken, zegt hij.