RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Minder info geheime dienst naar Oostenrijk om banden met Rusland'

Vicekanselier Heinz-Christian Strache (r) Beeld © AFP

De Nederlandse en Britse geheime diensten hebben een rem gezet op de informatie die ze delen met Oostenrijk. Dat komt door de banden die de regerende Vrijheidspartij (FPÖ) erop na zou houden met Rusland.

Het linkse Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz zei vandaag dat er 'individuele westerse inlichtingendiensten' zijn die het contact afhouden met de BVT, de Oostenrijkse geheime dienst. "Dat zijn voor zover ik weet Britse agentschappen, met name MI5, en de Nederlandse inlichtingendienst", zei Pilz.

Onder controle

De Vrijheidspartij is de coalitiepartner van de conservatieven van bondskanselier Sebastian Kurz. De Vrijheidspartij is kleiner dan diens ÖVP, maar heeft wel een groot deel van het veiligheidsapparaat van het land onder controle. FPÖ-ministers leiden het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat houdt op zijn beurt toezicht op de Oostenrijkse inlichtingendienst BVT.

FPÖ
Lees ook:
FPÖ weer in regering van Oostenrijk

Banden tussen de FPÖ en de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin, inclusief een formele samenwerkingsovereenkomst, zijn al lang een zorg voor de westerse veiligheidsdiensten.

Toegenomen spanning

De spanningen met inlichtingendiensten van sommige Europese partners zijn toegenomen sinds de conservatieven van Kurz en de FPÖ in december 2017 deel uitmaken van de regering.