Netanyahu’s verkiezingsbelofte: geen vrede, maar annexatie en bezetting

De Israëlische premier Netanyahu wil alle illegale ‘nederzettingen’ in bezet Palestijns gebied annexeren. Ook kondigde hij een voortdurende militaire bezetting van het resterende Palestijnse gebied aan. Te vrezen valt dat zijn onheilspellende teksten de verkiezingsretoriek ontstijgen.

De politieke rivalen Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, hier nog broederlijk bijeen op een archieffoto.

De Israëlische premier Netanyahu heeft zaterdagavond aangekondigd dat hij een begin zal maken met de annexatie van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever als hij na de verkiezingen van dinsdag opnieuw premier wordt. Hij is van plan om de daar gelegen illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’ en ‘buitenposten’) ‘soevereiniteit te verlenen’, zoals hij het noemt.

Opvallend is dat Netanyahu niet alleen doelt op de grote ‘nederzettingen-blokken’, maar ook op de verspreid op de Westoever liggende kolonies. Tot dusver werd gedacht dat Israël wel bereid zou zijn om in onderhandelingen afstand te doen van die laatste categorie. Nadat hij daar al eerder afstand van had genomen, stelde Netanyahu dat beeld nu definitief bij met de harde verkiezingsbelofte dat hij geen enkele Israëlische kolonist zal ‘evacueren’.

Meer slecht nieuws

De premier had meer slecht nieuws. Zo herhaalde hij niet bereid te zijn Jeruzalem te verdelen en kondigde hij aan het Palestijnse bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op de kortst denkbare termijn met de grond gelijk te maken en de inwoners te deporteren. Afgelopen oktober zag Israël daar onder grote internationale druk op het laatste moment vanaf.

De uitspraken van Netanyahu vormen de zoveelste nagel aan de doodskist van de tweestatenoplossing, waarin de Oslo-akkoorden van 1993-95 tussen Israël en de Palestijnen hadden moeten uitmonden en die sindsdien door vrijwel de gehele wereld als enige reële alternatief voor een Israëlisch-Palestijnse eenheidsstaat wordt beschouwd.

Die tweestatenoplossing zal er definitief niet komen als het aan Netanyahu ligt. Hij noemde een Palestijnse staat een ‘bedreiging voor het bestaan van Israël’, en kondigde een voortdurende militaire bezetting van de niet-geannexeerde gebieden aan.

Verkiezingen

Dinsdag worden in Israël verkiezingen gehouden. Netanyahu’s uitspraken zijn primair bedoeld om het extreemrechtse kiezersvolk te paaien, waaronder de circa 700 duizend Israëlische kolonisten die de door Netanyahu bedoelde nederzettingen bevolken. Bij de vorige verkiezingen deed hij precies hetzelfde. Toen won hij.

Toch is zijn aankondiging meer dan verkiezingsretoriek. Israël heeft de afgelopen decennia ongestraft grote delen van de Westoever kunnen koloniseren. Nu is het moment aangebroken om die formeel bij Israël te trekken. Die ontwikkeling kan niemand verrassen.

Of Netanyahu hiermee de verkiezingen wint, is nog maar de vraag. Zijn Likud-partij wordt mogelijk gepasseerd door Kahol Lavan (Blauw en Wit), de politieke alliantie die wordt aangevoerd door onder meer de voormalige stafchef van het Israëlische leger, Benny Gantz. Met een overwinning van Gantz zijn de Palestijnen overigens niet geholpen: ook die wil Palestijns gebied annexeren.

Juridische sores

Pikant is dat zowel Netanyahu als Gantz verwikkeld is in juridische sores. De huidige premier zal in Israël vermoedelijk vervolgd worden wegens corruptie, omkoping en misbruik van vertrouwen. Hij is verdachte in drie strafrechtelijke onderzoeken. Gantz wacht mogelijk een confrontatie met een Nederlandse rechtbank vanwege zijn verantwoordelijkheid voor burgerdoden tijdens de Israëlische aanval op de Palestijnse Gazastrook in de zomer van 2014.

Een andere element dat op korte termijn voor ophef kan zorgen is het vredesplan van de regering-Trump, dat naar verluidt kort na de verkiezingen wordt gepresenteerd. Ook daarin zal, zo is de algemene verwachting, de annexatie van Palestijns gebied zijn opgenomen, maar of het overeen zal komen met de nu door Netanyahu aangekondigde maatregelen is nog maar de vraag.

Dinsdagavond organiseren The Rights Forum en Een Ander Joods Geluid in Amsterdam een uitslagen-bijeenkomst rond de Israëlische verkiezingen. Iedereen is welkom, maar aanmelding vooraf via [email protected] is verplicht.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy