RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Amalia, Alexia én Ariane alle drie naar het gymnasium: toeval of niet?

Amalia, Alexia en Ariane Beeld © ANP

Drie zusjes van een willekeurige Nederlandse familie die alledrie naar het gymnasium gaan: dat is 'vrij zeldzaam'. Maar is het ook zo zeldzaam als de drie zusjes Amalia, Alexia én Ariane heten? "Alles zit ze mee", weet hoogleraar Jelte Wicherts.

Deze week werd bekend dat ook de jongste dochter Ariane van de koning en koningin naar het gymnasium in Den Haag gaat. Alexia en Amalia zitten daar al sinds 2017 en 2015 op. Ariane zit nu nog in groep acht van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar. "Ze is nog wel gaan kijken naar een middelbare school in Wassenaar, maar heeft toch gekozen voor de school van haar zussen", zegt royalty-deskundige Rick Evers. 

Veel over het schoolleven van de drie prinsessen is niet bekend. Het koninklijk paar deelt maar weinig informatie, ze vinden het privé. Zo is het onbekend welke vakken de zussen leuk vinden, welke onderwerpen ze voor presentaties hebben gekozen of wat hun cito-scores waren. Wel is duidelijk dat Amalia een slimme leerling is en op de basisschool een klas heeft overgeslagen. Op de middelbare school heeft ze Chinees als bijvak gekozen.

Traditie

Door naar het gymnasium te gaan, zetten de prinsessen een traditie van het koninklijk huis voort. Bijna de gehele de familie heeft op een gymnasium gezeten om daarna aan de universiteit een opleiding te doen. "Uitzondering is prinses Irene, de zus van Beatrix. Zij heeft de middelbare meisjesschool gedaan, vergelijkbaar met de havo", zegt Evers.

15
Lees ook:
15 dingen die je nog niet wist over de jarige prinses Amalia

Of het toeval is dat vrijwel de gehele familie naar het gymnasium gaat? Ja en nee, zegt Jelte Wicherts, hoogleraar methodologie van de sociale en gedragswetenschappen aan de Tilburg University. "Intellect wordt voor een groot deel bepaald door erfelijke factoren in je DNA. Maar ook een goede omgeving is cruciaal, blijkt uit verschillende onderzoeken. De zussen hebben beide mee." 

Hoewel ze niet hetzelfde DNA hebben, hebben ze wel genetische kenmerken overgenomen van Willem-Alexander en Máxima, die allebei een goede opleiding hebben gehad. Willem-Alexander zat op het gymnasium van het Baarnsch Lyceum. Maxima ging naar het dure en prestigieuze Northland College in Argentinië. Willem-Alexander studeerde daarna geschiedenis aan de universiteit, Máxima economie.

Stimuleren

Maar er is meer nodig: IQ moet zich ontwikkelen, weet Wicherts. "Thuis moet je intellect gestimuleerd worden. Als ik na mijn geboorte achter de tralies was gezet, zonder opleiding en een slechte voeding, dan was ik waarschijnlijk geen hoogleraar geworden. Datzelfde geldt voor de prinsessen."

Ook daar zit het wel snor. Volgens Evers is er in het huis van de prinsessen veel aandacht voor school. "Het gezin heeft twee personal assistants voor de kinderen. Er is permanent een nanny aanwezig die klaarstaat om je te overhoren. Dat is bij de meeste gezinnen wel anders. Het maakt het voor de prinsessen makkelijker om goede cijfers te halen.

Geen oogje toeknijpen

Het is volgens hem dan ook niet nodig dat leraren een oogje toeknijpen als een van de prinsessen een onvoldoende voor een proefwerk heeft gehaald. "Dat wilden Beatrix en Claus niet met haar kinderen. Willem-Alexander en Máxima staan daar hetzelfde in: de kinderen moeten als ieder ander worden behandeld, zonder dat cijfers worden aangepast."

Overigens kan het ook anders lopen, hoe slim je ouders ook zijn en hoeveel aandacht ze ook voor school hebben. De 14-jarige Belgische prins Emmanuel, zoon van koning Filip en koningin Mathilde, gaat sinds 2012 naar een speciale school voor kinderen met leerstoornissen en structuurproblemen. Waarom Emmanuel niet op een reguliere school kon functioneren, is nooit bekendgemaakt.