door Querulijn Xaverius, in Binnenland  ·  28 Reacties

  • 22
  • 991x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

LOL

1
1 Ogod

Inhoud artikel:
Nijmegen - Het voor de muziek uitlopen van het kabinet met de energietransitie wordt nergens zo duidelijk als aan de oostgrens: Nijmeegse ’gasverlaters’ ontvangen 650 euro premie, terwijl in het naburige Duitse Kranenburg bijna 900 euro subsidie klaar ligt voor wie overstapt op aardgas. In beide landen klinkt onbegrip: wat nou Europees beleid?
Nijmegen - Het voor de muziek uitlopen van het kabinet met de energietransitie wordt nergens zo duidelijk als aan de oostgrens: Nijmeegse ’gasverlaters’ ontvangen 650 euro premie, terwijl in het naburige Duitse Kranenburg bijna 900 euro subsidie klaar ligt voor wie overstapt op aardgas. In beide landen klinkt onbegrip: wat nou Europees beleid?

In het kantoortje van nutsbedrijf Energieversorgung Kranenburg (EVK) is het deze vrijdag een drukte van belang. Medewerkster Petra Kellenaers praat zich de blaren op de tong om het nieuwste lokkertje te promoten: wie een gasinstallatie laat aanleggen en een driejarig contract afsluit, krijgt als beloning 892 euro overgemaakt. „Want aardgas is de milieuvriendelijkste fossiele brandstof. Vanwege de geringe uitstoot wordt het steeds meer energiesoort nummer 1”, zo klinkt het wervend in een Duits foldertje.

Kellenaers ondersteunt de boodschap van harte: „Veel mensen stoken hier nog op olie of zelfs kolen. Dan is gas een milieuvriendelijker alternatief.” Dat dezelfde brandstof in Nederland door het kabinet-Rutte III en een jubelend GroenLinks tot nationale milieuvijand nummer één is gebombardeerd, is aan de aandacht van de Duitse ontsnapt. „Maar hier subsidiëren we ook wind- en zonne-energie hoor”, zo reageert ze bijna verontschuldigend.

Gifgroen:
Wat een verschil met de wereld een halve kilometer verderop, in het Nederlandse Berg en Dal. Daar moet iedereen op last van de ’klimaatdrammers’ juist van het gas af. De gemeente Groesbeek, waar het van de Vierdaagse bekende dorp bestuurlijk onder valt, houdt wekelijks spreekuur voor inwoners over duurzame energie. Het naburige Nijmegen trekt zelfs royaal de portemonnee: „U kunt tot 1 februari 2020 een subsidie van maximaal 650 euro aanvragen als de gasafsluiting voor eind 2019 is geregeld”, zo meldt de gifgroene gemeente op haar website.

Politici van oppositiepartijen in beide gemeenten zien de tegenstrijdige brandstofcampagnes hoofdschuddend aan: „Waarom is aardgas in Duitsland wel milieuvriendelijk en in Nederland niet? Het moet niet gekker worden”, aldus raadslid Hans Peters van Sociaal Groesbeek.

Opschroeven:
Ook Paul Eijgenhuijsen van de fractie ’Voor Nijmegen.nu’ kan er met zijn verstand niet bij: „Inwoners wordt een warmtenet opgedrongen waarmee ze aan de Nuon vastzitten, die de prijs ongelimiteerd kan opschroeven. En het is ongelooflijk dat een boerenbedrijf in Groesbeek verplicht wordt tonnen te investeren in alternatieve energiebronnen, terwijl de Duitse buurman wordt beloond omdat gas daar de brandstof van de toekomst heet.”

Het ongenoegen klinkt ook aan Duitse zijde van de grens, waar veel Nederlanders zijn neergestreken omdat de huizenprijzen er flink lager zijn.

Gilbert Cobussen en Caroline Teunissen kochten zeven jaar geleden een Kranenburgse woning met drie grote olietanks in de kelder. „Die hebben we gesloopt, waarna we op gas overgingen. Die subsidie bestond toen helaas nog niet”, aldus Gilbert. Hij snapt niets van het tegenstrijdige energiebeleid: „Ongelooflijk in het kader van de Europese gedachte.”

Het stel verhuist binnenkort weer naar Nederland en zoekt een woonboot. „Met zonnepanelen, vanwege het milieu. Over groen gesproken: onze oude Golf staat ook te koop. 1500 euro, wel met Duits kenteken”, zo meldt Gilbert met een knipoog.

Zonnepanelen:
Bij een supermarkt staat de Nederlandse Annelies Jager, die al sinds 2008 tussen onze Oosterburen woont. Ze noemt het ’onbegrijpelijk’ dat in Kranenburg subsidie wordt gegeven op dezelfde brandstof die honderden meters verderop tot gif is verklaard. „Het gezamenlijke Europa staat weer in zijn hemd.”

Ze profiteert wel van de overheidsbijdrage voor zonnepanelen: „Die worden hier in Duitsland weer veel beter gesubsidieerd dan in Nederland.”

Marco Jansen, kroegbaas op de Tooropstraat in Nijmegen-Oost waar momenteel een begin wordt gemaakt met het aardgasvrij maken van alle woningen, kenschetst de Nederlandse kruistocht tegen het gasgebruik in Nederland als ’belachelijk’: „Het gaat allemaal veel te snel. Ik wil best meedenken met het milieu. Maar als we hier een eilandje vormen terwijl andere landen lekker op bij ons taboe verklaarde brandstoffen doorstoken, schiet je niks op.”

0
2 Querulijn Xaverius,

* Verwijderd door de redactie *

3 Hans Brinker 2.0

Europa, laat eens beleid zien dat door de burgers gedragen wordt in plaats van die idioterie die wij nu zien.
geen aanpak vliegverkeer, wel aanpak gas in Nederland, stimulering gas in Duitsland, teveel wind- en zon-energie Duitsland, tekort in Nederland en ga zo maar door.

0
4 rlw

In Spanje en België stapt men nu ook massaal over op gas.

1
5 Kaksaboemsa

Dus paniekvoetbal hier door de ondoordachte ideeën van GL en D’66 maar eigenlijk van heel het kabinet Rutte III en is alleen maar om ons op onkosten te jagen.
Wel heb ik zonnepanelen die goed zijn voor mijn jaarverbruik maar ik blijf mijn huis verwarmen met gas en ik blijf koken op gas.

1
6 Interessant

Hier hebben we dankzij Groenlinks een kudde losgeslagen dorpsidioten die iedereen probeert z'n wil op te leggen!
In Duitsland gebruiken ze hun gezonde verstand!

1
7 Zie Hier

Milieu en/of klimaat wordt misbruikt voor geopolitieke doeleinden.
Tot zover wel duidelijk..

2
8 Sjaak Trekhaak

Hier in ons land is het dweilen met de kraan open.
Er worden hele bossen gekapt terwijl die juist de Co2 opslurpen...... ik heb Groen links er nog nooit over gehoord!
Nee natuurlijk niet die willen hun natte droom doorduwen.....dit gaat echt een keer fout want,mensen zijn allang wakker en weten dat ze belazerd worden.

0
9 claartje

De Nederlandse politieke elite binnen de gevestigde regeringspartijen hebben een blinde haat jegens Rusland, waar ze voldoende (relatief) goedkoop gas vandaag kunnen halen.

Deze blind haat is de ware reden dat gas in Nederland tot vijand is verklaart, en plotsklaps geframed wordt als klimaat en zelfs milieu onvriendelijk.

In de wereld van het realisme, kan Nederland veel beter gas importeren uit Rusland, dan bijvoorbeeld: olie kopen uit veel meer problematische landen in het Midden-Oosten, of bomen verschepen uit Amerika om hier te verbranden. De blinde haat van de politieke elite belet hen voor Nederland verstandige keuzes te maken.

Een warmtepomp bied ook geen oplossing. En veel ruimte voor grote windmolenparken en zonneweiden hebben we in het dichtbevolkte Nederland ook niet. Al het nog resterende natuurschoon eraan opofferen is anti-groen te noemen.

Een andere optie zou zijn om enkele kerncentrales bij te bouwen, maar ook die realistische oplossing wordt in een verdomhoekje geduwd.

Wat bezielt de politieke elite in Nederland om beleid door te drukken dat waanzin is, in de realiteit totaal onhaalbaar en onbetaalbaar, en daarbij nog als gevolg heeft de vernietiging van het laatste restje natuurschoon?

1
10 blauwe_schildpad

Ons kabinet is echt volkomen de weg kwijt. Maar ja Nederland heeft zelf deze nitwits aan de macht geholpen. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.

Als je op idioten stemt moet je niet verbaasd zijn een idioot kabinet te krijgen.

0
11 PFL

@3 Nee hoor. Omgekochte scheidsrechter met de naam Wetenschap.

2
12 Rex

deze verschillen laten gewoon zien dat Nederland andere plannen heeft dan de rest in de EU.
wij worden leeg gemolken ,nog meer reden om de EU gedag te zeggen.

1
13 ongelovenloos

"An empirical analysis using 2005-2015 data from 15 EU countries indicates that as more renewable energies (i.e., solar PV) are deployed, energy costs increase, household poverty risks rise, and incomes decline." https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360544218325738

0
14 Ness

Ik mis HET 2 in dit draadje ? L...………..r

1
15 Bollieboos

Nederland wordt straks het lachertje van Europa.
In de landen om ons heen lachen ze zich nu al een deuk, vanwege de enorme kosten die met deze gekte gepaard gaan.
België is óók op de klimaattoer, maar doet véél meer in overleg met de burgers middels allerlei subsidies via werkgevers en de overheid.
Je móet niet van het gas af, maar je mág en wie een goed geïsoleerd huis koopt, krijgt zélfs een bonus.
Zo worden mensen wèl in de goede richting gestuurd, maar niet gedwongen.
Een wereld van verschil.
Via werkgevers kan men voor regelingen in aanmerking komen voor electrisch vervoer, zoals fietsen en auto's.
Kom daar in Nederland maar eens om. Hier mag je alles zèlf ophoesten..

1
16 Strongoli

@16 "Hier mag je alles zèlf ophoesten.."

Ik hoorde iets van dat ze zelfs de fiets van de zaak wilden gaan belasten in 2019. Typisch Nederland eerst stimuleren met subsidies en daarna belasten. Zullen de eigenaren van zonnepanelen ook nog mee gaan maken.

0
17 Conradijntje

Wel even opletten men stookt nog veel op olie en dan is gas al heel veel beter.
Het nadeel is wel dat men voor dat gas afhankelijk wordt van Rusland met zijn wispelturige dictator.

7
18 streek

@18 et nadeel is wel dat men voor dat gas afhankelijk wordt van Rusland

Je kletst precies zoals die idioten dat willen horen.

https://pbs.twimg.com/media/D1PlSGNWsAAV3fd.jpg:large

7
19 in holland

@19 Nou ja het is wel waar wat @18 zegt. Doe je niet wat Rusland wil, dan wordt je gestraft. Je ziet het wel nav MH17. Nederland is gestraft voor onze inzet bij het onderzoek, er kwam een importverbod op Nederlandse bloemen in Rusland.

En wat te denken van de arbitrage zaak tegen Oekraïne? Rusland verloor en moest Oekraïne miljarden betalen. Maar ipv betalen sloten ze voor straf het gas af.

4
20 Rare Rakker

Dit is toch niet meer te verkopen.

2
21 Positivo

@20
Dáár ligt dan óók precies de kern van het probleem, waarom juist Nederland niet aan het Russische gas wil.
Alleen zal deze regering dát feit, natuurlijk nóóit toegeven...

2
22 Strongoli

@22 Men wil niet afhankelijk zijn van Russisch gas omdat Rusland dan wel erg veel macht krijgt en met de gaskraan kan bepalen wat wij moeten doen. Ze hebben dat met de bloemen en na het verlies van de arbitrage zaak wel laten zien......

6
23 Rare Rakker

@23
Die "onderste steen" is óók nóg steeds niet boven.
Die "steen" speelt natuurlijk óók een rol in het geheel...

2
24 Strongoli

@23 Niet alleen dat. De Amerikanen bedreigen met hel en verdoemenis (en embargo's) elk Europees land (wo Duitsland) dat Russisch gas wil afnemen. Zelf willen ze hun veel duurdere fracking gas kwijt.

2
25 Conradijntje

@20 in welke wereld leeft u? Rusland heeft nooit als eerste een sanctie op ons ingevoerd. Wel hebben ze gereageerd op de sanctie die werden opgelegd door de EU. Dat Rusland nu zelfs een grote concurrent is geworden met hun agrarische producten is geboren uit noodzaak omdat wij zo nodig en referendum niet willen accepteren. Een als wij hun gas niet willen is er geen wet waarmee Nederland wordt verplicht om hun gas te kopen.

Onze klimaat idioten zijn volledig van Lotje getikt met hun belachelijke doelstellingen. Het is net alsof ze denken dat het klimaat stopt aan de grens.

3
26 niet-alles-geloven

@15 Sommigen hebben meer te doen dan de hele dag op NK rond te hangen.

4
27 rolstoeltje

De censuur slaat toe.

0
28 Jalinda

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Vageali6888
GeenStijl: ING Beethovenstraat 020 alweer gerenoveerd

Word eens tijd dat we al die islamitische winkeltjes gaan bekladden, aangezien er een lange geschiedenis is van genocide op christenen in islami...

2 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Bram brabant
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

Hotels genoeg van den Burg.😡Of , zomaar een idee: het Dublin verdrag handhaven. Die geen recht op asiel hebben het land uit zetten, of in ...

10 minuten geleden geplaatst door Bram brabant

MARCUSAURELIUS
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

Zo werkt dat bij genocide....

18 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Marrie1
GeenStijl: ING Beethovenstraat 020 alweer gerenoveerd

Laf smerig tuig....

26 minuten geleden geplaatst door Marrie1

sockknitter
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@20 Hoe dan?Mensen terugsturen naar de grens?...

29 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Malinois
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

Wie zegt dat dit verhaal klopt?Het is wel vaker voorgekomen dat achteraf bleek dat het hamasstrijders waren in burger die hun wapendepots ging...

29 minuten geleden geplaatst door Malinois

sockknitter
Omstreden pro-Russische website Voice of Europe was ook podium voor FVD-prominenten

Vandaar, dat Thierry zo agressief reageerd in de Tweede Kamer....

31 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Bop
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@19 Waarom denk jij dat hij niet met andere politici zou overleggen? Het is toch niet alleen een probleem in Nederland?...

37 minuten geleden geplaatst door Bop

progressiefliberaal
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@17,De kraan is niet dicht. Er worden nog steeds aanvragen behandeld en de regering heeft nog niet duidelijk gecommuniceerd dat er geen nieu...

38 minuten geleden geplaatst door progressiefliberaal

van Keulen
Auto rijdt tegen gevel Aziatisch restaurant Goes

Sambal bij?...

41 minuten geleden geplaatst door van Keulen

NK. App
Katrin XxxXxx SusterElena Satine NudePost Op Trans PornSucking Large BoobsKissing PornographyNude BreastUnique Sex PositionsBeretta JamesXconfessio SSwati XnxxXxl PornosuIndian Hot NakedVideos De Ponografia GratisMexican Granny PornReverse Harem HentaiJax Slayher OnlyfansPeta Jensen GifPerfect Bouncing TittiesJvhd PornYiff ComicdAngla SummersSnowbunny StephOldauntysexXxxvideiHelena Priebe PornPornnudeVideos Pornos De TravestiBlack XxxBengali Sex Porn VideoBest SuhagratInfluencera Gone WildSombrahentaiHollywood Heroines NudeJill XxxDbz Porn VidelXx.xxSouth Korea NudeElle Brooke JoiAmateur Sexe FranceE621 SoundSkipthegames South JerseyXxx Hot Pron VideoXxx Mom XvideoDubai Sexy GirlSex Movies With English SubtitlesKerala SwxMyfriendshotmomIncest RedditIfluencers Gone WildLos Mejores Video PonoBig Titted BjXnxx WaifSex KamamCzech Public PornDevar Bhabhi Ki Suhagrat VideoPornos Madres E HijasForced SexxxxIndo Porn VideosVideo Download Free PornBangbrosbusTantra ChairHungtwinksAnasuya BoobsSouth Indian Heroine SexLucy Li PronKin8tengokuKiss SexsVideo Sexe Gratuite FrancaisRedtube CimXnxx 1 ComBraziers XxxHoodpornFuury PornBellesa PornosXnxx Big BlackKulikira VideoBooby PornIndian Chudai PornPorn LocasSexon LivePremium BukkakeAsia Porn VideoBiancabts - OnlyfansOctokuro PornSpying On NudesBouncing Tits CompilationBokep Istri SelingkuhSniffing Mommy's PantiesHot Babe Masturbating50 Plus MillfsTnabaordPhoto AcomphantesTvtugaXnxx BestDosney Princess PornXvideos AnimationKeerthi Suresh Hot SexSex Vedios TeenVintage Big Tits PornSpikespenMakeup XxxFacial Abuse First Timer Bred And Sodomized HardBrazzers Sex Hd MoviesAlexa Grace VideosOld Young Sex ComNico Robin HentiaPillow Talk PornTranny Fucks TrannyNepali XnxxTamil Nude PhotosVixen Full Length VideosSister Location PornPo Rno MatureGwyneth Paltrow In The NudeTny PornDesi Hard Sex VideoXxxocmGay Porn PhotosMaa Ko Kaise ChodeArchana PaneruBest Sexy Video HdVeronica Church ArcadeHugestraponlesbianWhat Happened To XbunkerRulle34Mobile Legends HentaiSp-390jac-144Close Up On AssholeTamil Bf Sex VideoOrgasmic CunnilingusSif God Of War PornLexixxxCamversityFree Hx PornNudes PeladasKorean Xxx PhotoKendra StarSex Bf Video IndianPornhubnurseWww.ixxx.comNoturhoneybbMalayalam Aunty BfPron BhojpuriXxx Marathi Porn VideoHorse Cums In GirlJordan CarverDragon Ball Z XnxxBody Swap Porn ComicMelissa Straton