zaterdag 6 april 2019

Nexit

Forum voor Democratie ziet een nexit (een Nederlands uittreden uit de EU) even niet meer zitten. Of doet daar behoorlijk onduidelijk over. Sinds 2017 stond op de webplek van de partij dat de FvD voor een nexit is. Nu staat er: 'Forum voor Democratie is van mening dat de EU onhervormbaar is en is daarom voorstander van een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.'

Forum deze week ging ook al niet mee met een motie van de PVV, waarin ze de regering verzoekt een nexit aan te kondigen. Precies een jaar geleden stemde Forum nog voor een motie voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap.

Trouw vermoedt dat de wens om zich aan te sluiten bij het eurosceptische blok (ECH) in het Europees Parlement een van de redenen van het verbleekte nexit-standpunt kan zijn.

Maar waarschijnlijker is dat de Nederlandse steun voor een nexit verminderd is na de totale chaos in het VK over de Brexit. Het beeld van een Theresa May die wanhopig blijft zoeken naar een uitweg uit het doolhof is bepaald geen reclame voor een nexit. Met het n-woord maak je je niet populair bij de volgende verkiezingen.

Wellicht om die reden heeft Henk Otten, bestuurslid van de partij en straks senator, bedacht dat we dan maar terug moeten naar de Europese Economische Gemeenschap (EEG): handelsafspraken tussen een beperkt aantal Europese landen bieden ineens weer volop kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten