Buitenland

Griekenland krijgt gratis schuldenlastverlichting van 1 miljard EU-belastingeuro’s cadeau

05-04-2019 15:45

Griekenland krijgt een schuldenlastenverlichting van bijna 1 miljard euro. Het grootste deel, 644 miljoen, wordt naar Athene overgemaakt, een deel gaat via rentelastenverlichting. Dat hebben de ministers van Financiƫn van de eurozone (Eurogroep) in Boekarest besloten, nu Griekenland een aantal hervormingsmaatregelen heeft doorgevoerd.

De uitkering vloeit voort uit een afspraak uit 2012, toen Griekenland failliet dreigde te gaan. De andere eurolanden schoten te hulp met het opkopen van Griekse staatsobligaties. De winsten die ze daar op hebben geboekt zullen tot medio 2022 halfjaarlijks naar Athene worden overgemaakt om de schuldenlast ermee te verlichten. Het gaat om een totaalpakket van 4,8 miljard euro.

Griekenland zou de eerste bijdrage eigenlijk vorige maand krijgen. De Eurogroep gaf echter geen groen licht omdat Athene enkele afspraken niet op tijd was nagekomen.

“De Griekse regering heeft inmiddels gedaan wat van haar werd verwacht en krijgt daarom deze gift van 970 miljoen euro”, zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno. Als voorwaarde voor de halfjaarlijkse stortingen moet de regering zich aan alle afspraken over hervormingen en bezuinigingen blijven houden.

Ook Nederland draagt bij aan de lastenverlichting door de ongeveer 475 miljoen euro aan winst op Griekse staatsobligaties aan Athene te gunnen. Daarvan is tot december vorig jaar al 380 miljoen euro overgemaakt naar een speciale tussenrekening van het Europese noodfonds ESM, aldus een woordvoerder van Financiƫn. Het geld is al ingeboekt. Het EMS zorgt voor de afwikkeling.

Anp