Roermond: meer straten naar vrouwen vernoemen

Straten zijn veel vaker naar mannen dan naar vrouwen vernoemd. Daar moet in Roermond verandering in komen. © Arnoud Nilwik.

Een grotere diversiteit in de keuze van Roermondse straatnamen, waarbij er vooral aandacht voor vrouwen moet komen.

Gertie Driessen

Een motie van die strekking kreeg donderdag steun van de voltallige gemeenteraad van Roermond. Daarbij moeten ook belangengroeperingen in de stad worden betrokken die suggesties kunnen aanleveren.

Reden voor de motie is een ‘actie’ van de Roermondse Vrouwenraad, die in het geweer kwam tegen de namen die het college voor de drie nieuwe viaducten in de N280 op het oog had. Die zouden aanvankelijk vernoemd worden naar vermaarde (overleden) Roermondse mannen. De vrouwenraad vond dat niet terecht en wees er fijntjes op dat van de 568 straten in Roermond er slecht 40 vernoemd zijn naar een vrouw.

Daarop besloot het college eerder al één van de drie viaducten alsnog naar schrijfster Nicolina Maria Sloot te vernoemen. Donderdag beloofde wethouder Pleyte ook te onderzoeken of bij nieuwe straatnamen vaker voor vrouwen gekozen kan worden.

De fractie DENK benadrukte ook culturele diversiteit te wensen en de SP wilde niet alleen ‘belangrijke burgers’ met een straatnaam vereren, maar ook de gewone man en vrouw.

Meest gelezen