Direct naar artikelinhoud

VOC Café krijgt andere naam na aanhoudende bedreigingen

Het VOC Café In de Schreierstoren krijgt een andere naam. De eigenaar is de bedreigingen vanwege het VOC-deel van de naam zat.

Links het VOC Café in de Schreierstoren.Beeld Floris Lok

Binnenkort wordt het kortweg Café De Schreierstoren. "De zaak zit al sinds 1995 in de toren. Nooit had iemand een probleem met de naam, maar sinds een paar jaar is het raak," zegt Sebastiaan Povsé, die samen met zijn vrouw Amber Wolffenbuttel de eigenaar is.

De verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Nederlandse handelsmaatschappij die bestond in de zeventiende en achttiende eeuw, leidde tot bedreigingen. "Vooral via de mail, maar ook via Facebook. Burn the place down werd er onder meer geschreven. Daar zijn we nogal van geschrokken."

Op de Facebookpagina van het café wordt ook melding gemaakt van 'discussies op de werkvloer'. Povsé kent de zwarte bladzijden uit de VOC-geschiedenis. "Onze zaak heet VOC Café omdat van hier Henry Hudson naar Manhattan reisde, waar Nieuw Amsterdam werd gesticht, het latere New York. Die reis van Hudson was heel vroeg in de zeventiende eeuw, van slavernij was nog geen sprake."

Andere blik
De eigenaar van het café aan de Gelderse kade begrijpt dat er tegenwoordig anders naar de geschiedenis wordt gekeken. "Maar mensen die tegen bepaalde straatnamen zijn, denken dat die van de ene op de andere dag veranderd kunnen worden, maar zo'n transitie kost jaren. Zo lang zal het bij ons niet duren, maar tegenstanders van de naam van het café moeten wel even geduld hebben, er wordt aan gewerkt."

De naamsverandering gaat Povsé geld kosten. "Al onze reclame en marketing moet worden aangepast. Dat kost wat, ja, maar ik heb het er voor over om weer rustig te kunnen slapen."

De Schreierstoren, die in 1487 werd gebouwd is een van de oudste nog bestaande gebouwen in Amsterdam. Als verdedigingstoren was hij onderdeel van de stadsmuur. Later deed de toren dienst als havenkantoor. Het verhaal dat de toren zijn naam denkt aan de vrouwen die er vroeger schreiend hun zeevarende mannen uitzwaaiden, klopt niet.

Wel waar is dat de toren vroeger Schrayershoucktoren heette. Op de plek van de toren maakte de stadsmuur een scherpe (in het Nederlands van toen: schraye) hoek.

Al onze reclame en marketing moet worden aangepast
Eigenaar Sebastiaan Povsé