Illegale drones hinderen vliegbasis Leeuwarden

FOTO ANP

FOTO ANP =

Vliegbasis Leeuwarden heeft last van drones, die tijdens de oefening Frisian Flag in de buurt van de basis worden opgelaten om opnames te maken.

Drones zijn al langer een probleem voor de basis, meldt woordvoerder Jayme Tol. Meestal gaat het om pogingen van mensen om met hun vliegende camera opnames boven het gebied te maken. Wat verboden is. 

Maar sinds Frisian Flag maandag is begonnen en er twee keer per dag vijftig straaljagers van de deelnemende luchtmachten opstijgen is ook het dronegebruik rond de basis flink toegenomen. Op het vliegveld is dat technisch eenvoudig vast te stellen. 

Aantallen kan Tol niet geven, ,,maar sinds de start zijn er er al meer dan je op de vingers van twee handen kunt tellen’’. De meeste worden vanaf de zuidkant richting het vliegveld gestuurd, vertelt hij.

Vriendelijke waarschuwing

De basis heeft daarom donderdagavond een vriendelijk geformuleerde waarschuwing op Twitter gezet. Want binnen drie kilometer van de basis mag niet met drones gevlogen worden. Dat kan alleen na de aanvraag van een vergunning (,,die ze ook bijna altijd wel krijgen’’). 

,,Dank voor alle positieve aandacht voor #FrisianFlag2019!’’, laat de vliegbasis alle twittervolgers weten.

En ook: ,,Zijn we blij mee. We maken ons wel zorgen over drones die in de buurt van de vliegbasis proberen te komen. Dit is strafbaar en leidt tot onveilige situaties. Houd u aan de regels! Geen drones in de buurt van @vlbleeuwarden.’’

Gevaarlijk voor straaljagers

Drones kunnen, net als de laserpennen die een aantal jaren geleden in zwang waren, direct gevaar opleveren voor de straaljagers. 

Drones zijn in heel Nederland aan banden gelegd. Zo is het niet toegestaan om ze in de buurt van vliegvelden te gebruiken. En ook voor het vliegen boven beschermde natuurgebieden zijn vergunningen nodig, die bij de provincie moeten worden aangevraagd.

Het vliegen boven het koninklijk paleis of grote evenementen als Sail is al helemaal verboden.

Alleen het ‘vrije deel van het luchtruim’, waarvan kaarten op de website van de overheid te vinden zijn, wordt niet gecontroleerd door de luchtverkeersleiding en is vrij voor elke drone-fotograaf toegankelijk.

Lees ook: Wat vinden de buren van Frisian Flag?

Volg ook ons liveblog over Frisian Flag