Vijf minuten CNN brengt je hersens ernstige schade toe

04-04-2019 11:45

Dit is een gratis en voor iedereen leesbaar artikel, maar als u een abonnement op TPO+ neemt kunt u nóg meer briljante artikelen van Hans van Willigenburg lezen, en nog heel veel meer moois. Dus neem nu een abonnement op TPO+!

Als tv-recensent moet ik mijn menu af en toe een beetje door de war gooien, want elke avond een college van Peter R. de Vries als hoofdgerecht, of van ‘terrorisme-expert’ Beatrice de Graaf of van, de absolute hel, Rabo-econome en païs-en-vree-prediker Barbara Baarsma, dat slaat via mijn hersenen, heb ik gemerkt, toch ook op mijn botten en, wie weet, straks op mijn libido.

Om dat laatste te voorkomen schakelde ik gisteren door naar kanaal 39, waar sinds enige tijd CNN huist. Het progressieve kanaal wier kas enige tijd terug grotelijks gespekt werd met tientallen zo niet honderden miljoenen advertentiedollars dankzij de eindeloze stroom nieuwssnippers over Trump die ze tijdens de presidentscampagne van 2016 bij elkaar graaiden en luidkeels op de zender brachten. En waar ze na The Donalds’ verkiezing – waar zijzelf een groot aandeel in hadden gehad – prompt om het hardst probeerden het kopstuk van hun verdienmodel vervolgens weer een kopje kleiner te maken. Misschien is Trump met zijn ‘vijand van het volk’ nog veel te lief voor CNN. En valt deze nieuwszender, een tikje heftiger nog, te omschrijven als een puur misleidende kerk, die haar verdienmodel afstemt op de duivel en ondertussen permanent campagne voert voor Onze Lieve Heer. Kun je ook een nieuwszender weg stemmen? zo bedacht ik me onlangs in een, toegegeven, wat balorige en onnadenkende bui.

Eén ding werd me na vijf minuten CNN glashelder: de zender heeft nog lang geen afscheid genomen van haar verdienmodel. Terwijl de presidentsverkiezingen nog mijlenver achter de horizon liggen (afspraak, 3 november 2020), is men alweer druk doende het prakje op te warmen. En aan tafelgasten is nooit gebrek bij CNN – nooit. Uit de ‘professionele klasse’ van journalisten, advocaten, adviseurs, speechschrijvers en opiniepeilers – een prachtige dwarsdoorsnede van de bubbel aan bullshit jobs, die Obama ooit aan de macht bracht – zijn er altijd genoeg exemplaren bereid om het laatste non-nieuws rond de presidentsrace te becommentariëren. Zo ging het gisteren over schouders en neuzen, in hoeverre die lichaamsdelen seksueel geladen waren, gepromoveerd dienden te worden tot nieuwe ‘no go areas’ als het ware, naar aanleiding van vermeende handtastelijkheden van Democraat Joe Biden, het hulpje van Obama dat al met al nog niet eens in de presidentsrace gestapt is! Maar wél al Melkert-banen verschaft in de CNN-studio’s.

Dus ruim anderhalf jaar voor de presidentsverkiezingen werden de kijkers geacht buitensporig geïnteresseerd te zijn in de manier waarop een nog niet in de race gestapte politicus zijn kiezers vluchtig aanraakte, en of dat in sommige gevallen niet te ver was gegaan, hoewel de genitaliën zelfs in deze voorbarig op touw gezette geruchtenstroom geheel buiten beeld bleven! Waar ik naar keek, grensde, kortom, aan gekte, premature gekte. Natuurlijk was er een tafelgast die voorspelde dat de door de wol geverfde ‘senior’ Biden niet aan een paar schouder- en neusincidenten ten onder zou gaan. Maar een andere, niet minder overbodige tafelgast opperde dat zulks afhing van de gretigheid waarmee zijn concurrenten uit het Democratische kamp – die strikt genomen nog niet eens zijn concurrenten waren, want Joe ‘deed officiel nog niet mee’ – zouden blijven terugkomen op zijn vermeende handtastelijkheden. Één en ander werd afgewisseld met een videofilmpje van Joe zèlf die, ontspannen op een bank gedrapeerd, verkondigde dat hij nu eenmaal een mensen-mens was (of woorden van gelijke strekking)en via aanrakingen zijn kiezers naar een hoger zelfvertrouwen- of eigendunkkwadrant probeerde te masseren. Niks mis mee, toch? Een milde vorm van fysieke empowerment, zo te zeggen.

Ik knipte het toestel uit en hoopte dat al die berichten over de jonge generatie ‘die geen TV meer kijkt’ op waarheid berusten. Mijn leeftijdsgenoten lijden namelijk aan het misverstand dat je op aarde bent om vroeg of laat te mogen aanschuiven bij een talkshow. Tot welke absurde taferelen dat leidt, zag ik weer eens bij CNN. ‘Vijf minuten naar CNN kijken, brengt je hersens ernstige schade toe,’ zou ik persoonlijk geen overbodige bijsluiter vinden (bij veel andere nieuwszenders trouwens ook niet). Als het een bullshit job is om alle bagger en bullshit op de treurbuis door te prikken, wil ik deze bullshit job nog wel even vervullen.

Hopelijk wordt mijn ‘offer’ gezien en gewaardeerd door de TPO-lezer. Maar daarover heb ik, gelukkig, geen klachten. U bent lievvvvvvv en ruimhartig! Dank.