Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het aantal vrouwen bij de brandweer is 'verdubbeld', de teller staat nu op 17

4 april 2019, 17.50 uur

Tien nieuwe brandweerprofessionals treden vrijdag toe tot de Brandweer Amsterdam-Amstelland, waaronder drie vrouwen. Daarmee stijgt het aantal vrouwen van zeven in 2017 naar zeventien. In totaal telt het korps bijna vijfhonderd professionele brandweerlieden.

Dat zet het aandeel vrouwen in het korps nu op 3,4 procent. 

De brandweer zet zich sinds een paar jaar vol in om het korps diverser te maken. Het wervingsbeleid is verbreed, zo is bijvoorbeeld het woord brandweerman en brandweervrouw vervangen door brandweerprofessional. Daarnaast zijn er samenwerkingen aangegaan met sportopleidingen om te kijken of daar 'fitte meiden' tussen zitten, vertelt een woordvoerder van de brandweer. 

Lees ook: Brandweer wil vrouwen verleiden met sportklas

'Vrouwen kennen ons niet als werkgever, en als ze ons wel kennen dan denken ze dat ze fysiek niet sterk genoeg zijn', vertelt de woordvoerder. Daarom is er vorig jaar een speciale sportklas ontwikkeld waarin vrouwen worden voorbereid op de zware sporttest in de selectieprocedure. Dit jaar zijn zowel vrouwen als mannen welkom.

'Wittemannenbolwerk'
Dat de brandweer vooral een mannenwereld is, is bekend. Toen Leen Schaap in 2016 werd aangesteld als brandweercommandant met de opdracht om schoon schip te maken in dit 'wittemannenbolwerk', was een van zijn belangrijkste doelen om meer vrouwen naar het korps te halen. Slechts vijf van de vijfhonderd brandweerlieden waren toentertijd vrouw.

'Ik weet niet of we ooit op vijftig procent komen, dat is wel het ideale plaatje, maar in de realiteit is het lastig. Het is een zwaar beroep', zegt de woordvoerder. 

Lees ook: Dildo als 'grap' in bureaula brandweervrouw

De afgelopen drie jaar zag de brandweer het aantal vrouwen dat sollicteerde wel oplopen van 12 tot 49. Het korps gaat nog even verder met zoeken, zo gaat een vrouwelijke collega binnenkort beginnen met een vlog waarin zij actief op zoek gaat naar nieuwe vrouwelijke aanwinsten.