Legerrabbijnen in de Duitse krijgsmacht

Bundeswehr
Flickr

Duitsland gaat legerrabbijnen introduceren in de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht. Het is de bedoeling dat de militaire rabbijnen Joodse soldaten kunnen bijstaan. Wel moet er eerst nog een akkoord gesloten worden tussen de bondsregering en de Centrale Raad van de Joden in Duitsland. Dit meldt het Duitse ministerie van Defensie in Berlijn. De rabbijnen worden dan samen met de Centrale Raad uitgekozen, zo heet het. Ooit dienden er rabbijnen in het leger van het keizerlijke Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werden ze naar huis gestuurd.

Minister Ursula von der Leyen (CDU) kondigde met trots aan dat er legerrabbijnen komen. “Het Joodse leven bloeit weer over heel Duitsland, en dat is een geweldig geschenk,” aldus de minister in een verklaring. “Elke soldaat heeft recht op ongestoorde religieuze praktijk en pastorale zorg.” Dit geldt niet alleen voor protestantse en katholieke soldaten, maar natuurlijk ook voor Joodse en islamitische soldaten, aldus Von der Leyen. Ze drukte haar dankbaarheid uit aan de Joodse mannen en vrouwen die thans in de Bundeswehr dienen. Von der Leyen is sinds 2005 minister en werd in 2013 minister van Defensie.

De Centrale Raad van Joden in Duitsland is woensdag overleg gegaan met militaire en politieke deskundigen over de invoering van militaire rabbijnen. Volgens het ministerie zou de Centrale Raad kandidaten moeten voorstellen waaruit de Bundeswehr dan kan kiezen. ‘Pastorale medewerkers’ moeten indien nodig uit uitgezonden worden naar de gebieden waar het Duitse leger operationeel is, zoals Afghanistan. Daarom zal er een extra veiligheidscontrole zijn in de selectie van de legerrabbijnen. Het ‘professioneel toezicht op het theologische werk’ moet liggen bij de Centrale Raad en het toezicht het functioneren van de rabbijnen binnen het leger moet liggen bij de Bundeswehr. Er zal worden begonnen met een kleine groep rabbijnen. Die zal later dan worden uitgebreid.

Nederland en andere landen kennen al wel legerrabbijnen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Legerrabbijnen in de Duitse krijgsmacht