Translate

woensdag 3 april 2019

Nog steeds sterven voor Friesland Campina 200.000 pasgeboren kalfjes per jaar voor onze melk




FrieslandCampina faalt: Kalversterfte nog steeds torenhoog

In 2017 luidde Stichting Dier&Recht de noodklok wegens de torenhoge kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij. Nadat onze petitie ruim 40.000 keer werd ondertekend beloofde FrieslandCampina beterschap. Nu onthult RTL Nieuws: de kalversterfte is niet gedaald. Een op de vijf kalveren sterft binnen twee weken.
Oorzaken torenhoge kalversterfte
Op Nederlandse boerderijen sterven honderdduizenden kalfjes binnen twee weken. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze nodig hebben. De eerste moedermelk, de biest, wordt te laat geven of is vervuild. Hierdoor zijn kalfjes vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, krijgen individuele kalfjes geen goede medische zorg.
Maatregelen van de (zuivel)sector falen
Door onze petitie – ruim 40.000 keer ondertekend – werd de extreem hoge kalversterfte op de agenda gezet. FrieslandCampina gaf aan het probleem direct aan te gaan pakken. En de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beloofde bedrijven met hoge kalversterfte extra te bezoeken en handhavend op te treden.
Uit nieuwe cijfers van RTL Nieuws blijkt dat van deze beloftes niets terecht is gekomen. Nog steeds sterven 200.000 pasgeboren kalfjes per jaar voor onze melk.
Kalveren moeten langer op het melkveebedrijf blijven
Het kan en moet anders. Bij een goede biestvoorziening, zo stellen de experts, is een sterfte van 5 tot 7 procent haalbaar. Een goede start is essentieel om de hoge sterfte terug te dringen.

Frederieke Schouten, dierenarts bij Dier&Recht: “In de melkveehouderij worden de kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Dat schept een enorme verantwoordelijkheid. Kalfjes zonder moederzorg massaal laten sterven is volstrekt onacceptabel!”
Stichting Dier&Recht stelt vast dat sector overduidelijk niet in staat is om dit probleem op te lossen en roept minister Schouten op om nu eindelijk in te grijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten