Videospeler inladen...

Doodstraf door steniging voor homoseksualiteit in Brunei: "Wreed, onmenselijk, onterend"

Vanaf vandaag gelden in de Zuidoost-Aziatische oliestaat Brunei zeer strenge straffen voor holebi's. Wie "schuldig" wordt bevonden, riskeert de doodstraf door steniging. De nieuwe straffen, die ook gelden voor andere misdrijven, zijn geïnspireerd op de sharia, de strenge islamitische wetgeving die sultan Hassanal Bolkiah in 2014 invoerde. Internationaal is er veel protest.

Brunei is een kleine oliestaat op de noordkust van het eiland Borneo, met strakke hand geleid door sultan Hassanal Bolkiah. Homoseksualiteit is al langer verboden, tot nog toe stonden er celstraffen van maximaal 10 jaar op. Maar vanaf vandaag gelden veel zwaardere straffen. Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert steniging met de dood tot gevolg. Ook voor andere misdrijven worden lijfstraffen ingevoerd.

De straffen zijn een toepassing van de sharia, de strenge islamitische wetgeving. In een toespraak vandaag riep sultan Bolkiah op tot strengere, islamistische wetgeving. "Ik wil de islamistische leer in dit land sterker zien worden", was de boodschap. Hij verwees evenwel niet naar de strengere straffen voor homoseksualiteit. Bolkiah omschreef Brunei als een "rechtvaardig en gelukkig land". "Wie hier komt, zal een aangename ervaring beleven en genieten van een veilige, harmonieuze omgeving."

"Wreed, onmenselijk en onterend"

Brunei introduceerde in 2014 als eerste land in Zuidoost-Azië de sharia, de zeer strenge islamistische wet, ondanks internationaal protest. Zowel de sharia als het "gewone" recht bestonden naast elkaar. De nieuwe wet zou in de loop der jaren steeds meer in de praktijk worden omgezet.

Een eerste fase, die al meteen in 2014 ingevoerd werd, beschreef de misdrijven die strafbaar gemaakt werden met celstraffen en boetes. De volgende fases, over misdrijven die strafbaar zijn met amputatie en steniging, werden uitgesteld. Afgelopen zaterdag publiceerde de regering vrijwel geruisloos een mededeling waarin ze aankondigde dat die vanaf vandaag, woensdag 3 april, zouden gelden.

Met grote internationale verontwaardiging tot gevolg. "Dit is wetgeving die zwaar tekortschiet, met tal van maatregelen die de mensenrechten schenden", zegt Amnesty International. De Verenigde Naties noemen de wet "wreed, onmenselijk en onterend", "een zware achteruitgang voor de bescherming van mensenrechten". De Amerikaanse regering en meerdere Europese lidstaten hebben kritiek geuit.

De Amerikaanse acteur George Clooney riep afgelopen weekend op tot een boycot van negen internationale luxehotels die in handen zijn van de sultan van Brunei, een boodschap die gedeeld werd door onder anderen zanger Elton John en talkshow-presentatrice Ellen Degeneres.

Welke misdrijven vallen in de nieuwe strafcode?

De doodstraf is van toepassing bij zaken als verkrachting, overspel, sodomie (zogenaamde "tegennatuurlijke" geslachtsgemeenschap, seks tussen twee mannen bijvoorbeeld), overvallen, en belediging en laster van de profeet Mohammed. Voor homoseksualiteit geldt dat je veroordeeld kan worden als je bekent, of als je betrapt wordt door ooggetuigen.

Publieke geseling als straf voor abortus valt ook onder de nieuwe wetgeving, net als amputatie voor diefstal (een hand voor een eerste diefstal, een voet voor een tweede). Het wordt ook strafbaar om moslimkinderen jonger dan 18 te "overtuigen, vertellen of aan te moedigen dat ze andere religieuze overtuigingen dan de islam mogen accepteren."

De wet geldt voor moslims, sommige aspecten zijn ook van toepassing voor niet-moslims.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Brunei: wat je moet weten

Brunei wordt geleid door de excentrieke en controversiële sultan Hassanal Bolkiah (72). Hij heeft alle macht stevig in handen: naast sultan is hij ook premier, minister van Defensie en minister van Financiën. Hij regeert de facto als een dictator.

Het staatje is schatrijk geworden door de export van olie en gas. De regerende klasse beschikt over enorme persoonlijke fortuinen. De bevolking krijgt ook enkele voordelen, zo hoeven ze geen belastingen te betalen. Er wonen iets meer dan 400.000 mensen, ongeveer twee derde van hen is moslim.

Meest gelezen