Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’
Vegetarisch vlees mag van Brussel in de toekomst geen ‘hamburger’, ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ meer genoemd worden. Ook ‘groenteburger’ of ‘vegaworstjes’ zijn uit den boze. De termen zouden de Europese burger misleiden, meent het Europarlement.
Het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten werd gisteren met ruime meerderheid (25 tegen 6) aangenomen door de Landbouwcommissie van het Europese Parlement. Het vormde onderdeel van serie amendementen op het nieuwe EU-landbouwbeleid.
Niet alleen vlees, ook zuivelproducten vallen eronder. Het voorstel schrijft namelijk voor dat plantaardige producten qua naam niet mogen verwijzen naar dierlijke producten. ‘Sojayoghurt’ kan straks dus ook niet meer, als het aan Brussel ligt.
‘Geen bewijs’
Belangenclub ProVeg International spreekt van een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en consumentenbelangen. ,,Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid’’, zegt directeur Veerle Vrindts. ,,Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten. Dit wordt bovendien duidelijk aangegeven aangezien het een belangrijk verkoopargument is.’’
ProVeg noemt de verwijzing naar vlees belangrijk voor consumenten ‘zodat zij weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten’. De belangenclub weet niet waar het voorstel vandaan komt, maar vermoedt uit de hoek van de vleesindustrie, die zich bedreigd zou voelen. ,,Door de snelle opkomst van plantaardig vlees, en straks die van kweekvlees, raakt vlees in een identiteitscrisis. Dat proberen ze nu op te lossen door woorden als ‘burger’ en ‘worst’ voor zich te claimen.”
Voorkomen
De belangenclub hoopt een definitief verbod te kunnen voorkomen. Nu de Landbouwcommissie het voorstel heeft aangenomen moet het gehele Europese Parlement er nog over stemmen. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen van eind mei. Bovendien moet er ook akkoord zijn met de Europese Commissie en de lidstaten.
ProVeg blijft tot die tijd lobbyen tegen het voorstel, samen met milieuclubs als Greenpeace, de European Vegetarian Union en BirdLife.
Vegetarische Slager
Het is overigens niet de eerste keer dat namen als ‘vegaburger’ of ‘vegaworstjes’ onder vuur liggen. In Duitsland wilde minister van Landbouw Christian Schmidt eind 2016 de naam ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ verbieden. En in ons land vond keuringsdienst NVWA in november 2017 dat De Vegetarische Slager producten als ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ en ‘geroockte spekjes’ moest wijzigen. Die zouden de Nederlandse consument in verwarring brengen.
Na een storm van protest stelde de waakhond het zo niet bedoeld te hebben. De eis zou enkel op bepaalde misleidende teksten op de website van De Vegetarische Slager hebben geduid.
Kijk hier waarom vleeseters vegetariërs soms irritant vinden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
-
Nieuwe hype in VS: maak een burrito van jezelf
Je bent om op te eten, zeggen sommige mensen tegen hun geliefde. In het geval van deze burrito-deken is dat bijna letterlijk. Het dekentje zorgt voor hilariteit op social media. -
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
-
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter.
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord