achtergrond

Geenstijl

Buitenhof-coryfee Marcia @Luyte zaait nepnieuws over Josef Mengele (en Thierry Baudet)

Staat op Wikipedia dus is het waar

Kijk Kajsa. Gevierd Buitenhof-presentatrice Marcia Luyte blijkt een reputatie te hebben als onbetrouwbare journaliste. Haar Wikipedia onthult diverse malversaties en opvallende bijnamen. We werden op deze wiki-wist-u-datjes gewezen naar aanleiding van haar pijnlijke faux pas over nazi legerarts Josef Mengele, die volgens haar de bijnaam "Borealisches Wunderkind" droeg. Dat stond namelijk op zijn Wikipedia, en daarmee meende zij een bijdrage te leveren aan het debat over de hondenfluitjes van Thierry Baudet:

Bron? Die is er niet. Daarop gewezen, besloot de bekende journaliste haar nepnieuws niet te verwijderen, maar de vlucht naar voren te nemen - 'jongens 'cmon' - door dan maar snel naar Heinrich Himmler (een andere bekende nazi - red.) te verwijzen.

Zoals haar wiki-"feitje" een vervalsing was door een vandaal met een IP-adres in Utrecht (die ook ooit aan de Wiki van Iraanse president Rouhani toevoegde dat het een "degelijke vent" is), zo is de toevoeging aan de Luyte-wiki een vervalsing. GeenStijl wist dit screenshot te maken voordat de wiki van de omroepambtenaar weer hersteld werd door de immer alerte Wiki-community. Luyte's eigen tweet met daarin een aantoonbare leugen, is echter nog steeds online. "Onbegrijpelijk", hoofdschudt de bekende commentator Sywert van Lienden, die ook nog fijntjes opmerkt dat ene Leo Lucassen (een statistiek-sjoemelende charlatan van VARA's DWDD - red.) bijdraagt aan de verdere verspreiding van deze moedwillige geschiedvervalsing.

Voor het geval ze alsnog gaat jorissen:
Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.